Најновије

Тржиште мобилних телефона постаје све занимљивије: Шаоми Ми 10Т Про

Тржиште мобилних телефона постаје све занимљивије. Упркос пандемији, ове године, видели смо прегршт занимљивих модела, али и неких храбрих потеза када је реч о дизајну и функционалностима телефона. Међутим, још увек су најпопуларнији телефони класичног облика.

Фото: Промо

Произвођачи се утркују да понуде што је могуће боље перформансе за што мање новца и главни циљ је да нађу баланс између те две ствари како би зарадили. Главно питање је на чему уштедети и како привући што више купаца. Kинески произвођач „Шаоми“ је досад небројено пута показао да уме да одговори на тај изазов. Стога не чуди што је пре неки дан објављено да је кинеска компанија доспела на треће место по броју продатих телефона у кварталу јул-септембар, потиснувши са те позиције „Епл“.

Када је представљен „Шаоми Ми 10Т Про“, изазвао је велику пажњу међу корисницима, и многи су показали интересовање за њега. Када се погледају спецификације уређаја, делује импресивно, нарочито за цену нешто нижу од 600 евра, колико ће износити у Србији.

Да неко не схвати погрешно, то је озбиљан новац, али овде је реч о телефону који има флегшип перформансе, а такви уређаји ове године коштали су далеко више. Због тога су сви били изненађени када су чули за „Ми 10Т Про“. 

Када је реч о првим утисцима, када отпакујете „Ми 10Т Про“, одмах запажате једноставан дизајн. Екран црн и раван, без ичега што би сметало. Једноставност квари отвор селфи камере који се налази у горњем левом углу.

Леђа екрана су закривљена, а и са задње стране телефон изгледа једноставно, али и веома елегантно и лепо. Материјал делује квалитетно, а полеђина је сјајна и буквално може да се користи као огледало. То под условом да не носите силиконску футролу, која се добија у пaковању и за коју произвођач тврди да има антибактеријска својства, што се не виђа често. Уз то, и екран има слој који штити од бактерија.

Телефон делује веома квалитетно у руци, иако је тежак 218 грама (за то је најзаслужнија велика батерија) и веома лепо изгледа и са футролом и без ње. „Шаоми“ је, када је реч о дизајну, играо на сигурно и мало коме се изглед овог телефона неће допасти.

Срце уређаја „Ми 10Т Про“ представља моћни „Снепдрагон 865“ процесор са осам језгара који подржава и 5Г. То је један од најснажнијих процесора на тржишту направљен за најзахтевније кориснике и за флегшип моделе. У комбинацији са осталим могућностима „Ми 10Т Про“, овај чип ради одлично. Приликом тестирања на телефону су као од шале функционисале веома захтевне видео-игрице, чему је доприносило и већ поменуто брзо освежавање екрана, као и чип за графику у телефону.

Љубитељи видео-игара на телефону биће веома задовољни искуством, било да возе брзе аутомобиле, авионе, да играју „пуцачину“ или неку стратешку или спортску игру, а штета је овакаве могућности процесора не користити за уживање у добрим играма.

Телефон и у свакодневном раду није показивао никаква успоравања, иако је истовремено био инсталиран велики број апликација. „Ми 10Т Про“ има осам гигабајта РАМ меморије. Када је реч о складишту за податке, доступне су верзије од 128 и 256 гигабајта, а важно је напоменути да није могуће проширити меморију картицом.

Камера „Ми 10Т Про“када се погледају спецификације много обећава. У овом случају, обећање није „лудом радовање“, а телефон је добро наоружан сензорима. И по могућностима, али и визуелно, у очи прво упада главна камера од 108 мегапиксела и са отвором бленде ф/1.69. То је „Самсунгова“ камера која има дигитални зум од 30 пута, чиме се донекле надокнађује недостатак телефото-камере.

Главној камери друштво праве широкоугаони сензор од 13 мегапиксела и макрокамера од пет мегапиксела и са аутофокусом на минималним раздаљинама.

Фотографије и снимци начињени мобилним телефонима сваке године постају све бољи, а доказ томе су и сензори које поседује „Ми 10Т Про“. Фотографије су одличног квалитета, веома оштре, са природним бојама. Када се користи опција од максималних 108 мегапиксела, онда је и зумирање детаља веома употребљиво.

Веома добре резултате остварује и широкоугаони сензор, а макро камера ће задовољити све оне који воле да се „играју“ тим опцијама. Добри резултати остварују се и када нема много осветљења, нарочито уз ноћни мод, тако да они који воле да се фотографишу у ноћним клубовима (немојте то радити још неко време, док не прође пандемија), неће морати да брину због квалитета фотографија на друштвеним мрежама.

Млађој публици ће вероватно бити интересантни бројни ефекти које омогућава софтвер, а највише пажње привлачи „клон“ опција која омогућава да се иста особа на једној фотографији појави до четири пута.  

Одличан је и квалитет видео-снимака, и у 4К и у 8К резолуцијама. Нарочито је за похвалу добра стабилизација, тако да вам није потребна претерано мирна рука или статив за добре снимке.

И ту се прича о камерама не завршава. Не смемо заборавити ни предњу камеру од 20 мегапиксела, која прави одличне селфије. Такође, нећете морати да бринете ни за квалитет слике приликом видео-позива (под условом да имате добру интернет везу).

„Ми 10Т Про“ сигурно има једну од бољих камера у свету мобилних телефона, и они који воле да експериментишу са фотографијама вероватно ће стално налазити нове могућности.

Извор: Правда/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

TEST