Најновије

Топ 5 најчешћих превара које морате да избегнете – Према аланизи carVertical-а

Обзиром на то да на свету постоји много различитих аутомобила, куповина добро одржаваног аута може да буде права главобоља. Као један од главних проблема на тржишту половних аутомобила јавља се немогућност купца да препозна које су то све преваре код половњака. Неки аутомобили изгледају примамљиво на први поглед док са друге стране крију кварове и преваре који дају погрешну слику. Ово на крају резултира тиме да ви будете оптерећени изненадним кваровима који са собом вуку неподношљиве трошкове. 

Илустрација. (Фото: Правда)

Методологија ове Студије

Извор Информација: Ово истраживање најчешћих превара код половњака је спроведено од стране carVertical-а. Платформа за истраживање историје аутомобила од carVertical-а прикупља богатство информација о индивидуалним аутомобилима, рачунајући извештаје из нациналних и приватних регистра, разних база података, извештаје од осигуравајучих компанија, као и извештаје из база података многих држава о крађи аутомобила. Ово су сви извори који су коришћени у изради ове студије. 

Период спровођења студије: carVertical је анализирао извештаје о историји аутомобила од Априла 2020. до Априла 2021. 

Узорак податка: Анализирано је преко милион извештаја о историји аутомобила.

Државе: Ова студија је спроведена користећи податке из Хрватске, Чешке, Бугарске, Мађарске, Естоније, Финске, Француске, Белгије, Белорусије, Немачке, Италије, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Русије, Украјине, Србије, Словачке, Словеније, и Шведске.

Према подациме студије carVertical-а, ово су најчешће преваре које бисте требали да избегнете код куповине половних аутомобила

Оштећење Аутомобила

Како се градови пуне људима и постају све теснији, тако су и возачи више склони да упадну у саобраћајне несреће. carVertical истраживање показује да готово једна трећина (31%) од свих проверених аутомобила на платформи, је претрпела неки вид штете. 

У то име, када бирате аутомобил, погодно је да обратите пажњу да ли су све ствари на свом месту, поготово на предњем делу. Уколико постоје неке широке празнине на костуру аутомобила, то би могло да покаже штету која је прикривена јефтиним преправкама. Постоје преваранти који ову штету покушавају да сакрију, тако да је веома битно да проверите аутомобила изблиза. 

Враћена Километража

У истраживању carVertical-а, свако шесто возило (16.7%) има враћену километражу. Превара враћене километраже је веома заступљена код превараната који увозе аутомобиле и покушавају да их продају са лажним бројем пређених километара. Код дизел аутомобила су веће шансе да постоји враћена километража.

Корекција бројила за километражу је једна од јефтинијих операција на црном тржишту, али зато може да повећа вредност аутомобила и до 25%, поготово за мало популарније моделе.

Аутомобили који су имали враћену километражу се веома лако идентификују. Углавном, потрошеност других делова аутомобила говори о овој превари. Уколико су седишта, волан, или мењач видно ’’потрошени’’ а километража мала, онда је јасно о чему се ради. У том случају саветујемо да купци ипак погледају неки други аутомобил.

Крађа Аутомобила

Најгора могућа превара која може да вам се деси је управо ова – куповина краденог возила. У већини случајева се возила одузимају од нових власника, а процедура враћања новца уложеног у куповину краденог аутомобила је компилкована. У протеклих 12 месеци, carVertical је идентификовао неколико хиљада крадених аутомобила, што је наравно уштедело доста времена и новца свим посетиоцима ове платформе.

Ауто је коришћен као Такси или Рент-а-цар возило

Одређен број возача није ни свестан да се њигов ауто некад користио у сврхе такси возила или rent-а-cаr возила. Такси возила у већини случајева набију много километара и такође своје путнике возе на урбаним путевима. То нам даље говоро да се такси и rent-а-car возила брже ’’истроше’’ а и да се знатно мање води рачуна о овом типу возила. 

Корситећи carVertical, око две хиљаде аутомобила је идентификовано као такси или rent-а-car возило у протеклој години. У неким случајевима је могуће открити ова возила, најчешће преко боје и лимарије, али мало бољи преваранти ће чак и обојити аутомобил поново како би замаскирали ово. Баш зато се извештај о историји аутомобила показао као најбољи начин да се избегне овај тип аутомобила. 

Цена аутомобила је премала

Поред свих ових превара, купци половних аутомобила би требало да избегавају и превише јефтина возила, но није свако одлео овом искушењу. Уколико се понуда чини предобром, онда је најбоље да купац додатно истражи и упореди тај аутомобил са сличним аутомобилом на тржишту. Понекад су ти аутомобили увежени, имају враћену километражу, или чак поседују неку скривену ману, а заправо се чине као веома добар избор. На крају крајева, можда је и најбоље да се одмах одустане од овакве понуде и да се потражи други аутомобил. Ниска цена не значи увек да се ради о превари. Понекад људи просто имају потребу да продају аутомобил хитно из неког само њима познатог разлога. Али свакако је пожељно проверити историју аутомобила чим видите ниску цену. У већини случајева можете заиста видети зашто је цена таква.

Закључак

Куповина поузданог аутомобила је веома тежак задатак. У то име, користећи онлине извештај о историји аутомобила, купци могу да открију право лице аутомобила и да избегну све преваре. Зато је боље да купци не верују олако и да провере све, на тај начин ће засигурно избећи преваре и сачувати себе додатних трошкова

Преваре око километраже могу илегално да смање вредност аутомобила за 25 посто! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА