Најновије

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О 5Г МРЕЖИ: Зову је "мрежом смрти" и новим "Великим братом", а ево шта о свим теоријама кажу стручњаци!

Пета генерација мобилног интернета, чувена 5Г мрежа од тренутка када је најављена изазива бројне контроверзе у јавности. За кратко време је идеја која би требало да омогући технолошки напредак окарактерисана као сумњива и опасна по живот, а приче о 5Г интернету практично постале теорије завере.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Мутације, тумори, уништавање природе и екосистема, помор птица... само су неке од "опасности" које су критичари употребе овог вида нове техонологије уплели у причу о 5 Г мрежи, која је убрзо добила и ново име - мрежа смрти.

Шта је тачно 5Г мрежа и има ли разлога страховати од ње и њених зрачења, образлаже професорка Елелктротехничког факултета (ЕТФ), катедре Телекомуникације и информационе технологије, др Ирини Рељин.

Ткива, мутације, тумори, вид, имунитет и - пчеле

Једна од честих теорија која се појављује на друштвеним мрежама тиче се тога да би 5 Г мрежа, када се распространи, могла да пробија људски кожу, уноси штетне материје и ствара туморе.

"Једном када се дефинитивно уведе ова нова технологија, антене 5Г мреже биће на сваком кораку, а њене застрашујуће високе фреквенције пролазиће кроз нашу кожу и ткива изазивајући мутације и туморе. Студије су такође показале да су оваква зрачења јако штетна и за наш вид и имуни систем, а уз то угрожавају и регенерацију станица те слабе нашу отпорност на бактерије. Осим нас самих, 5Г мрежа могла би угрозити и биљни и животињски свет на планети. Она би се могла негативно одразити, на пример, на птице и пчеле", само је једно од апокалиптичних претсказања које се може прочитати на интернету, које се по правилу ограђује тврдњама да је "засновано" на "бројним студијама".

Проф. др Ирини Рељин, међутим, наводи да места за страх нема и да је ширење оваквих неистина веома штетно. Практично, она наглашава да смо све то до сада користили.

- Важно је истаћи да фреквенцијски опсези у којима ће радити 5Г (700мхз и 3.6гхз, 26гхз, 36гхз) обухватају фреквенције које су и до сада коришћене у телекомуникацијама, али ће сада, због промене технологије, њихова намена бити преименована. Дакле, бројни уређаји електронских комуникација већ годинама раде на фреквенцијама на којима ће радити 5Г и до сада то није сметало ни птицама, ни пчелама, ни грађанима. Напоменимо да Србија има врло строге прописе у погледу нејонизујућег зрачења у која спадају она која су произведена у радиофреквенцијским опсезима - каже професорка Рељин.

Једини штетни ефекат - топлота

Зрачења, иначе, могу бити нејонизујућа и јонизујућа. Јонизујућа могу бити опасна јер могу променити молекуле у људском организму, и ова врста зрачења функционише на високим фреквенцијама. Јонизујуће, односно штетно зрачење, емитују соларијуми, рендгени и наравно радиоактивни извори. С друге стране, нејонизујуће зрачење одвија се на ниским фреквенцијама, што је безопасно, а овакву емисију добијамо од микроталасних пећница, мобилног телефона, радио и телевизијских апарата. Дакле, и у телекомуникацијама.

- Уколико се користе велике снаге, као штетно дејство могу да произведу термички ефекат. Стога се не препоручује да се мобилни телефон држи предуго на ушима. Уосталом, смарт телефони се све више удаљавају од главе, јер су нове апликације такве да је потребно да се гледа екран - каже Рељин.

"Секу дрвеће због 5Г"

На интеренету се могу наћи и информације о томе да ће се због 5Г мреже уклањати дрвеће.

- Ово је потпуно бесмислено и то стога што су све постојеће мреже пројектоване на основу карактеристика са терена које су садржане у тзв. клатер мапама које садрже детаљне податке о окружењу, а то значи о слабљењима изазваним шумама, парковима, зградама итд. Уклањање дрвећа би променило окружење и створило би сметње у системима електронских комуникација који већ раде око нас. Стога, велике интервенције у окружењу за електронске комуникације нису пожељне - објашњава професорка, која је уједно и помоћница министра у Сектору за електронске комуникације и поштански саобраћај при Министарству трговине, туризма и телекомуникације.

Поред ових нетачности, појавиле су се и лажне вести у Холандији, каже саговорница.

Помор птица

Тај аспекат прича о "опасностима" које доноси 5Г мрежа тиче се приче о наводном помору птица.

- Непримерена хајка на мобилне системе пете генерације добила је највећи подстрек када је Џон Кулс, пореклом из Холандије, објавио да је у периоду од 26. октобра до 2. новембра 2018. године дошло до помора птица у Хагу. Кухлес (према сопственим навођењима - самостални истраживач УФО летилица) објавио је да су у то време вршена тестирања опреме за 5Г системе и то у опсегу 7.5ГХз. Ову вест Кулса је на друштвеној мрежи преузела особа која има велики број пратилаца и тако је лавина негативних коментара кренула - присећа се професорка и додаје да наводи овог Холанђанина нису тачни.

Треба имати у виду да снага опада са квадратом растојања, од извора до антене, па се на позицији грађана који ће од базне станице бити неминовно удаљени, емисија је још слабија.

- Дакле, базне станице 5Г не представљају опасност по здравље људи. Не представљају ни опасност по биодиверзитет јер се, по питању снага и фреквенција ништа није променило у односу претходни период: све фреквенције су већ коришћене за неку другу намену - закључује причу о штетности професорка Рељин.

Пази, снима Велики брат!

Још једна од теорија које се везује за 5Г мрежу и која, чини се, понајвише изгледа као тероија завере, јесте она о моћницима који ће злоупотребити овакву технологију за надзор грађана.

Сакупљање података, праћење на сваком кораку... Подметање досадних реклама на основу информација које смо драговољно поделили на друштвеним мрежама, био би мачји кашаљ у односу на манипулације које би "Велики брат" могао да спроводи помоћу 5Г.

Професорка Рељин, међутим, каже да таквим сумњама нема места у реалности.

- Она пре свега напомиње да праћење и снимање грађана без судског налога, није дозвољено, али истиче још важнији аспекат, а то је да ова идеја једноставно - нема смисла.

- Ради се о огромној количини података које би, у том случају, негде требало сместити и меморисати. То је невероватно скупо и нема смисла радити. Ми смо сувише мала држава, а ни богатије немају те могућности. То, поред свега, нема никакве везе са 5Г.

Она каже да се тренутно одређеним надзором врши контрола саобраћаја, али и да се обавља помоћу 4Г технологије, као и тренутно нема потребе за проширивањем.

Примена 5Г

Иза свих теорија долази прича о ономе чему заправо служи 5Г мережа.

Наиме, примене 5Г система су нарочито важне у областима у којима се захтева изузетно мало кашњење сигнала или пренос велике количине података у реалном времену.

·  Телемедицина - пренос и обрада медицинских сигнала. Операције се обављају на даљину већ дуги низ година, али са 5Г, то је безбедније јер су кашњења мала. 

·  Дронови постају могућност доставе пакета.

·  Виртуелна стварност: примена која омогућава едукације и вежбање на моделима за процесе који су опасни или компликовани. На пример, хирург се обучава за специјалне операције у виртуелним, уместо у реалним условима, што је безбедније.

·  Контрола усева и даљински кнтролисане, аутоматизоване активности везане за наводњавање, запрашивање и вештачко ђубрење усева. Тако би се спречило прекомерно ђубрење и заштитиле птица, пчела лептирови од отрова, а наравно и нас љдуи, који једемо те усеве.

·  Контрола саобраћаја и могућност кретања возила без возача.

·  Магацини без посаде у којима би роботи паковали и слали на одредиште робу која би се наручивала преко интернета.

Неке од ових примена већ постоје и у старим технологијама, каже Рељин, али у 5Г оне постају безбедније.

Како се развијала технологија

·   Прва генерација мобилних система је била реализована у аналогној техници - настала седамдесетих година прошлог века. Преносила је говор и била је позната по томе да су телефони били великих димензија.

·   Друга генерација (2Г) се појавила осамдесетих година И то у дигиталнох техници. Омогућава, поред преноса говора, пренос порука (СМС), конференцијске позиве и увела је роминг као могућност комуникације у мрежама различитих мобилних оператора.

·   Трећа генерација (3Г) је прва обезбедила интернет и пренос видео сигнала, са садашње тачке гледишта, скромног квалитета. Ту су и прве видеоконференцијске везе.

·   Четврта генерација (4Г) је увела значајна побољшања у мобилне системе: велике брзине преноса, ефикасни пренос видеа, интернет релативно великих брзина. Ова технологија је заснована на великим новинама у кодовању и преносу сигнала. Она није компатибилна са 3Г, али телефони се праве тако да у себи садрже и ту могућност како би радили у постојећим мрежама треће и друге генерације. Технологија 4Г је позната је и по називу ЛТЕ (Лонг Терм Еволутион, еволуција у дугом периоду).

·   Пета генерација (5Г) је настала еволуцијом из 4Г, односно увођењем побољшања у технологију 4Г. Побољшања су, пре свега, везана за велике брзине и изузетно мала кашњења сигнала која су на нивоу перцепције људског организма, а то је до 10 милисекунди (милисекунда је хиљадити део секунде – поређења ради, просечно трајање изговореног слога је око 70 милисекунди).

Зашто је ово важно?

- Пет-ге се онда може користити за примене у којима се вештачком интелигенцијом постиже котрола процеса без учешћа човека - закључује проф. др Ирини Рељин.

5Г у Србији

Подсетимо, у Научно-технолошком парку "Београд", крајем јуна, пуштена је у рад прва 5Г базна станица у Србији, а план је да се мрежа у комерцијалној употреби на територији наше земље појави за отприлике годину дана, након изградње читавог екосистема и потребне инфраструктуре.

Пета генерација мобилног интернета доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и готово потпуно одсуство кашњења у преносу података. Брзине које нуди су од 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији.

Изгледа да је Гуглов потез од прошле недеље, којим је та компанија опозвала Андроид лиценце Хуавеју, дао додатно убрзање резервном плану кинеског технолошког гиганта да своје уређаје пребаци на сопствени оперативни систем, који носи интерни назив Хонгменг. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА