Najnovije

Advokati ne odustaju od svojih zahteva

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da advokatura neće odustati od zahteva da se ukine eksluzivno pravo javnih beležnika za zaključivanje pojedinih ugovora, čak i ako Ustavni sud bude rekao da su ustavne odbredbe Zakona o javnim beležnicima koje osporavaju advokati.

I dalje ne rade sudovi  (visisud.rs)

I dalje ne rade sudovi  (visisud.rs)

Kako je rekao Đorđević, i ako odredbe jesu ustavne, advokati neće biti zadovoljni, prenosi Tanjug. "Suština naših zahteva je ne dati ekskluzivno pravo javnim beležnicima za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora iz oblasti naslednog prava i ugovora iz oblasti porodičnog prava, jer se time narušava automonija volje i pravo izbora građana", rekao je Đorđević. Poručio je da ne vidi u čemu je problem da se taj zahtev advokata reši pozitivno na korist građana Srbije i advokature. "To će biti naš zahtev do kraja, jer je razuman, životan i podržan od građana Srbije", naveo je Đorđević, tvrdeći da advokatura ima podršku javnog mnjenja, što, kako je dodao, pokazuje da je "advokatura u pravu". Osvrćući se na prvih mesec dana rada javnih beležnika, Đorđević je ocenio da je pravni promet u problemu i da javnobeležnička služba, s obzirom kako je organizovana i kako se primenjuje zakon, nikako ne može biti na korist građana i sigurnosti pravnog prometa.
Pročitajte još: Putinova poseta – korist ili šteta?
"Promet nepokretnosti koje nisu legalizovane i koje nisu upisane u odgovrajući katastar, odnosno list nepokretnosti, apsolutno ne postoji. Notari tek razmataraju kakav će stav zauzeti o tom pitanju, što je po meni čudno jer su advokati taj problem rešavali vrlo lako", rekao je predsednik AKS. Takođe je, kako je naveo, nedovoljan broj javnih beležnika, jer njih 93 ne mogu da rade ono što je radilo 8.000 advokata, a uz to je, prema njegovim rečima, pojedinim javnim beležnicima dovedena u pitanje njihova stručnost i kompetentnost. Đorđević je, međutim, istakao da advokatura smatra da su javni beležnici neophodni, ali da moraju da snize tarife. "Protiv visokih tarifa su i građani i udruženja banaka, jer su suprotni životu. Upravo život demantuje postavku notarijata, koja je sada krenula sa radom", rekao je Đorđević. Do kraja godine predlog za rešenje problema  Napomenuo je da će predlog advokature za rešenje probleman javnih beležnika do kraja dana biti usaglašnen i potom prosleđen Ministarstvu pravde. "Nadamo se da će naići na pozitivan odgovor, jer je jasno da ne radimo u inat jedni drugima, nego da treba da radimo na korist građana ove zemlje", rekao je Đorđević. Istakao je da je nastavak pregovora sa Ministarstvom najbolja poruka za građane Srbije, vladavinu prava i pravnu sisgurnost. Konkretni predlozi Ministarstva pravde u vezi sa paušalnim porezima za 2014. godinu, što je bio jedan od razloga za nezadovoljstvo advokature, su apsloutno prihvatljivi, naveo je Đorđević, uz napomenu da odluka o predlogu zahteva izvesno vreme. "Svaka odluka AKS ili bilo koje druge advokatske komore u njenom sastavu, mora proći kroz sve sisteme komorinih institucija da bi bila legitimna. Ne bi bilo legitimno ono što bi poručio sam predsednik, ili Protesni odbor ili neki drugi organ koji to radi, a da prethodno nije odluka skupstine AKS ili organa koga je skušnina ovlastila da radi, kao naprimer Upravni odbor", ukazao je predsednik AKS. Napomenuo je da u ovom trenutku porezi nisu u prvom planu advokata, već zahtev za izmenom Zakona o javnom beležništvu i pratećih propisa u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti i prava građana. Što se tiče zakonitosti odlučivanja o nastavku protesta to je, prema njegovim rečima, u nadležnosti skupštine AKS, koja je i donela odluku o obustavi rad. Predsednik AKS je podsetio da je u sredu bila potpuna aklamacija na kongresu advokata u Centru "Sava", kojem je prisustvovalo više od 4.000 advokata, gotovo polovina srpske advokature. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA