Najnovije

DSS danas bira novog predsednika

BEOGRAD - Članovi Demokratske stranka Srbije (DSS) danas će izabrati naslednika Vojislava Koštunice, a kandidati za novog lidera su Miloš Aligrudić i Sanda Rašković-Ivić.
DSS (Foto: DSS)

DSS (Foto: DSS)

Aligrudić je poručio da će njegovom pobedom na predsedničkim izborima, ponovo biti uspostavljeno jedinstvo u DSS, dok Rašković-Ivić koja se takođe nada da će naslediti Koštunicu isto to obećava. Aligrudić je, u pisanoj izjavi, optužio Rašković-Ivić da želi da promeni stranački program zasnovan na vojnoj i političkoj neutralnosti dok Rašković-Ivić to negira i ističe da samo želi da promeni put kojim će stići do osnovnih ciljeva DSS. Ona "otvoreno najavljuje promenu programa DSS i namerava da politiku neutralnosti zameni nekakvim `suverenizmom`", ističe Aligrudić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
Pročitajte još:Putin u Beogradu potpisuje čak sedam sporazuma sa Srbijom
On objašnjava i da "sam po sebi `suverenizam`" ne znači ništa, jer je svaka država suverena" dok je "neutralnost uži i veoma konkretan pojam koji znači ekonomsku saradnju sa svima u zajedničkom interesu, a politički i vojni blok ni sa kim". "Ovakvim stavom Rašković-Ivić, koju smo primili otvorenog srca iz Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, dovela je u pitanje najvažnije programsko opredeljenje DSS i unela podelu u stranku", naveo je Aligrudić. Komentarišući stavove protivkandidata, Rašković-Ivić kaže da se tu radi "o nesimpatičnim optužbama" koje nisu tačne. Ona kaže da osnovne delove programa DSS - protivljenje ulasku Srbije u NATO, evroskepticizam... i ostalo ne želi da menja ali da smatra da put kojim se do toga doći treba promeniti. "Na izborima u nedelju DSS na demokratski način bira predsednika i time članstvo i delegati pokzuju svoj demokratski kapacitet,", kaže Rašković-Ivić. Ona je dodala da se nada pobedi, jer su njenu kandidaturu podržalo 88 odbora a Aligrudića 53, a da su izbori u nedelju prilika za sve u stranci da pokažu da imaju demokratski kapacitet. Skupština će biti održana u Centru "Sava", a u prvom delu će govoriti vršilac dužnosti predsednik Aleksandar Popović, najavljeno je iz DSS. Koštunica, jedini lider DSS od osnivanja podneo je ostavku posle neuspeha stranke na majskim izborima, a stranku od tada vodi Popović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA