Najnovije

Izbori u BiH - Dodik pretenduje na još jedan mandat!

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini se održavaju opšti izbori, na kojima pravo glasa ima oko 3 300 000 građana. Birališta su otvorena jutros u 7 sati.
Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net)

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net)

U 7 sati u BiH, Federaciji i Republici Srpskoj, otvoreno je 5.397 redovnih biračkih mesta, među kojima i pet u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu - u ambasadama u Beču i Berlinu, i konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu. Na glasačkim listićima je 98 političkih subjekata: 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Pravo glasa ima 3.278.908 glasača, dok je za glasanje izvan BiH registrovano 42.139 glasača. Biračka mesta biće zatvorena u 19 časova. Građani BiH, Federacije i Republike Srpske, biraju članove Predsedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, kao i poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.
Pročitajte još:

Zašto je Ivo Josipović „odrubio glavu“ svom savetniku Dejanu Joviću!?

Za sprovođenje ovogodišnjih izbora iz budžeta BiH namenjeno je 8,854 miliona konvertibilnih maraka. Krajnji rok za potvrđivanje rezultata izbora je 11. novembar. Kada je reč o biračima iz Brčkog distrikta, kojih ukupno ima 45.317, oni se opredeljuju za jednu od entietskih opcija - Republiku Srpsku 20.528 i 24.789 za FBiH. Za praćenje ovogodišnjih izbora akreditovan je rekordan broj posmatrača do sada. Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u 19 časova. Milorad Dodik pretenduje na još jedan mandat Bira se tročlano Predsedništvo u kojem svaki konstitutivni narod ima predstavnika, predsednik i potpredsednik Republike Srpske. Samo u Republici Srpskoj, u trci je 56 političkih subjekata. Pred biračima Republike Srpske su četiri glasačka listića. Na prvom - kandidati za srpskog člana Predsedništva BiH. Favoriti su Željka Cvijanović iz vladajućeg SNSD-a i Mladen Ivanić ispred opozicionog Saveza za promene. U Republici Srpskoj koplja ukrštaju koalicija oko vladajućeg SNSD-a i Savez za promene, u koji su se prvi put ujedinile naizgled nespojive opozicione stranke. Aktuelni predsednik Milorad Dodik pretenduje na još jedan mandat, poručujući da Republika Srpska treba da bude sve više država, a sve manje entitet. Predsedničkom kandidatu Saveza za promjene Ognjenu Tadiću prioritet je obračun sa, kako kaže, partijskom državom. Posebni su listići za poslanike državnog i entitetskog parlamenta, i četvrti, najzanimljiviji, na kojem je duga lista predsedničkih kandidata. Do kraja glasanja, zabranjena je svaka vrsta predizborne propagande. Na izbornim listićima je oko 7.700 kandidata i rekordnih 98 političkih subjekata. U brojkama - 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata, a ceo izborni proces nadgledaće 60.000 posmatrača. U Sarajevu, glavnu bitku za mesto bošnjačkog člana Predsedništva vode Bakir Izetbegović, lider SDA, i Fahrudin Radončić, dosadašnji ministar bezbednosti. S velikom pažnjom prati se i kako će proći Socijaldemokratska partija Zlatka Lagumdžije. Opšti izbori Bosnu i Hercegovinu koštaju oko 4,5 miliona evra. Prvi preliminarni rezultati očekuju se večeras u ponoć, a konačni najkasnije do 11. novembra. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA