Najnovije

Nikolić: Srbija idealna za predsedavanje OEBS-om

BEOGRAD - Srbija je idealna država za predsedavanje OEBS-om dok se ne reši ukrajinski problem, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu ruskoj državnoj televiziji, izrazivši istovremeno želju da se to i dogodi.
Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub)

Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub)

"Srbija ima jedinstvenu poziciju u svetu", rekao je Nikolić u intervjuu emitovanom u "Subotnjim vestima" na TV kanalu "Rusija 24". Prema njegovim rečima, Srbija je prijatelj sa svima koji su u nekom konfliktu - sa Kinom i Japanom, sa obe Koreje, sa Izraelom i Palestinom, sa Arapima i Irancima, sa Indijom i Pakistanom, Azerbejdžanom i Jermenijom, Gruzijom i Rusijom, Turskom i Kiprom, Turskom i Grčkom, sa Grčkom i Makedonijom, prenela je ta televizija na njenoj internet stranici. Nikolić je za Ukrajinu rekao da je i ona prijateljska zemlja Srbiji i da nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Na konstataciju ruskog novinara da srpska pozicija omogućava da se vodi dijalog i sa jednima i sa drugima i da se štite svoji nacionalni interesi, a da su Ukrajinci bili "saterali sebe u situaciju "ili sa Evropskom unijom, ili sa Rusijom", Nikolić je rekao da to nije ista situacija jer je "Ukrajina bila podeljena". "Deo Ukrajine želeo je da bude sa EU, a drugi deo sa Rusijom. Srbija nije podeljena u tom smislu. Ona želi da bude i sa Rusijom i sa EU. I to treba da nam omoguće i Rusija i EU", rekao je predsednik Srbije. Nikolić je kazao da će Evropa "pokušati još snažnije da traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji, moguće u najskorije vreme" i da insistira na delu sporazuma o pristupanju u kom se govori o zajedničkoj spoljnoj politici. "Međutim, uvek postoje izuzeci. Evropa, u stvari, nema zajedničku politiku ni po jednom pitanju. Na primer, priznanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić, dodajući da "ako postoje izuzeci, oni treba da budu za sve, uključujući i Srbiju", a "Srbija će ispuniti sve normalne uslove da postane članica EU".
Pročitajte još:Milić: Rusija guši evrointegracije Srbije
Na pitanje da li se plaši da bi tako Srbija mogla da odloži stupanje u EU, Nikolić je odgovorio odrično, rekavši da "kada smo odlučili da vodimo pregovore sa EU, nismo govorili o uvođenju sankcija Rusiji". Govoreći o bivšim S S SR-u i Jugoslaviji, predsednik Srbije je rekao da "nije trebalo razbijati svoje države". "Jugoslavija je bila idealna država i mogao bih reći, preteča EU", kazao je Nikolić. "Mi, Srbi, izašli smo iz Drugog svetskog rata kao pobednici, a svi ostali, kojima smo odmah dali status federalnih republika u okviru Jugoslavije, bili su ili države pod kontrolom Nemačke ili su aktivno sarađivali sa okupatorom. Međutim, mi smo rekli: Ne, napravićemo zajedničko tržište, zajedničku valutu, putovaćemo bez pasoša. Mislili smo da se takva država nikada neće raspasti. I nije trebalo da se raspadne", rekao je on. "Obe naše zemlje su smetale nekome svojim ponašanjem i svojim ustrojstvom", kazao je predsednik Srbije i dodao da su "strane sile igrale veliku ulogu i u raspadu Jugoslavije i pri otcepljenju Kosova i Metohije". "One to i ne skrivaju, kažu da je to njihov interes", rekao je Nikolić. "Mi se trudimo da stvorimo državu koja će biti dobra za svakog njenog građanina. Sada se trudimo da otklonimo mnoge greške nedavne i duboke prošlosti. Želimo da izgradimo svoju državu kao Nemačku, bili članica EU ili ne. Međutim, to ne znači da treba sa svojih nekoliko aviona da letimo i bombardujemo nekoga. To nije naš put", rekao je predsednik Srbije. Na pitanje šta je za njega Rusija, Nikolić je rekao da je ona za njega "kao i za većinu Srba - istorija, sadašnjost i budućnost". "Imamo zajedničko poreklo, jezik, veru, običaje, kulturu. U svim ratovima uvek smo bili na istoj strani", kazao je on, dodajući da "ponekad nismo brzo shvatali jedni druge" i da je jedan od takvih perioda bio 1990-ih. "Bio je raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Obe naše zemlje bile su tada opterećene svojim problemima. Rusija je čak glasala za sankcije Jugoslaviji, slične onima koje se sada uvode njoj. Žao mi je što Rusija tada nije imala takvog predsednika kao sada", istakao je Nikolić. Govoreći o predstojećem obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora, Nikolić je rekao da je za njega "pravna naslednica Sovjetskog Saveza - Ruska federacija a pravna naslednica Crvene armije - armija Rusije", kao i da su i Ukrajinci oslobodili i Beograd, ali u sastavu Crvene armije, i da "nam je i Ukrajina prijateljska zemlja". Govoreći o predstojećoj vojnoj paradi i poseti ruskog predsednika Vladimira Putina, Nikolić je rekao da parade nije bilo 29 godina i da je "došlo vreme za njeno organizovanje". "Odlučili smo da je uveličamo, između ostalog, tako što će vrhovni komandant vojske današnje ruske armije biti tu, kao što su bili maršal Georgij Žukov i general Vladimir Ždanov bili 1944. godine, kao što će biti glavnokomandujući srpske vojske. To nije izuzetak ili nešto specijalno", kazao je Nikolić u intervjuu ruskoj TV. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA