Najnovije

Teško do novih izbora na Kosovu

PRIŠTINA - Iako se novi izbori često pominju kao način rešenja institucionalne krize na Kosovu, to nije nimalo jednostavno izvesti, piše danas prištinski dnevnik na albanskom "Blic".
Kosovo Republjik (Foto: lbcgroup.tv)

Kosovo Republjik (Foto: lbcgroup.tv)

Kosovska presednica Atifete Jahjaga, iako je pomenula mogućnost vanrednih izbora i dala ultimatum strankama da se između sebe dogovore, neće moći da raspiše nove izbore ako se o tome ne dogovore poslanici skupštine Kosova, ukazuje taj list. Član 82 Ustava Kosova određuje veoma jasno u kojim slučajevima se raspušta skupština i automatski ide na izbore. Izbori se, međutim, ne mogu raspisati u slučaju kada još nije konstituisan parlament. Znači, skupština se ne može raspustiti pre nego što je konstituisana, što je trenutna situacija na Kosovu, prenosi "Blic".
Pročitajte još:Popović: Ne odustajemo od vojne i političke neutralnosti
Po ustavu Kosova, na izbore se može ići u sledećim slučajevima: Ako se ne može izabrati premijer u roku od 60 dana od dana nominovanja kandidata, zatim, ako se u roku od 60 dana od dana iniciranja procedure izbora ne izabere predsednik Kosova, kao i ako za raspuštanje skupštine glasa dve trećine poslanika. Međutim u aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, skupština se može raspustiti samo glasovima dve trećine svih poslanika. To znači da, iako DPK želi nove izbore, sve dok se ne postigne kompromis i ne dobije saglasnost ostalih stranaka, na izbore se ne moze ići, prenosi "Blic". Mogućnost novih izbora je izgleda odbačena i odlukom kosovskog ustavnog suda, u kojoj se navodi da oni nisu potrebni ni u slučaju neuspeha izbora predsednika parlamenta. Protiv izbora se izjasnili i međunarodne diplomate u Prištini. Međutim, ako bi se ova politička kriza nastavila još nekoliko meseci, vladina administracija ostaće bez plate zbog neusvajanja budžeta Kosova. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA