Najnovije

Čepurin: Građani Srbije će toplo dočekati Putina!

BEOGRAD - Ambasada RF u Srbiji aktivno učestvuje u pripremi posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu u okviru proslave 70. godišnjice oslobađanja grada od faši
Aleksandar Čepurin (foto Jutjub)

Aleksandar Čepurin (foto Jutjub)

Prema rečima ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, o manifestacijama koje se pripremaju može se govoriti nekoliko sati. Zato je on odmah prešao na nabrojavanje događaja povodom jubilarnog datuma, označivši važnost njihovog održavanja u uslovima koji danas vladaju u Srbiji.

Pročitajte još:U Beogradu postavljen spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom

Najvažniji događaj je vojna parada 16. oktobra. Na njoj će učestvovati tri hiljade vojnika, kolone vojne tehnike, avijacija, a Dunovom će ploviti brodovi rečne flote. Nastupiće i ruska akrogrupa Striži, koja će pokazati do sada neviđene figure vazdušne akrobatike. U izvesnoj meri parada je ispoljavanje nacionalne gordosti, samopoštovanja. To je vrlo potrebno Srbima koji sada preživljavaju teška vremena.

Ona će posebno biti značajna po tome što će na njoj prisustvovati i govoriti predsednik Rusije Vladimir Putin. NJega veoma očekuju u Srbiji. Na paradu, prema preliminarnim ocenama, doći će 100 hiljada ljudi. Takođe će biti položeni venci na spomenik oslobodiocima Beograda. Treba reći da su grobovi vojnika-crvenoarmejaca razbacani po raznim regionima zemlje. Nas, predstavnike ambasade, svake godine zovu u razne gradove, i mi obavezno polažemo vence na grobove, zato što to smatramo našim dugom.

U proslavi jubilarnog datuma postoji i kulturna komponenta. To je i prikazivanje najboljih sovjetskih i jugoslovenskih filmova o ratu na centralnoj televiziji, i održavanje mnoštva izložbi. Između ostalog, na jednoj od njih predstavljena su pisma Josipa Broza Tita Josifu Staljinu iz 40-ih godina prošlog veka. Nedavno je ovde održana premijera novog filma Nikite Mihalkova, koga ovde posebno vole: u najteže za zemlju vreme bombardovanja on je bio na strani Srba. 20. oktobra u Sava-Centru će nastupiti državna akademska kapela Sankt-Peterburga ili kapela Glinke. Evo osnovnih pravaca koji će pomoći Srbima u aktuelnoj složenoj situaciji da dostojno obeleže 70-godišnjicu oslobađanja Beograda.

Najvažniji momenat tih dana će biti poseta Vladimira Putina Beogradu. Da probamo da shvatimo šta je uzrok takve popularnosti ruskog predsednika u Srbiji.

Ovu posetu posebno očekuju i zato što mnogi sa imenom Putina vezuju izlazak iz teške situacije. Problemi koji sada stoje pred Srbijom u mnogome se presecaju sa problemima koji su stajali pred Rusijom pre 15 godina. Svi ovde veoma cene učešće Rusije u organizacijama kao što su BRIKS, ŠOS. Rusija je prevladala vojnu nemoć i ponovo postala snažna vojna sila.

Mnogi se osvrću i na demografsko iskustvo Rusije koja je uspela da prevlada demografsku jamu, i sada se brojnost stanovništva uvećava. Šta više, mnogi ovde osećaju simpatije prema stavu Vladimira Putina povodom višepolarnog sveta. Ovde je vrlo popularna njegova ideja Velike Evrope od Lisabona do Vladivostoka. Sve to su faktori koji daju Rusiji i njenom predsedniku posebnu privlačnost. I sve ove stvari govore o tome da će ovde vrlo toplo dočekati Vladimira Putina.

Posebnu važnost proslavi ovog jubilarnog datuma daju i sve češći pokušaji falsifikovanja istorije. Prema uverenju gospodina Čepurina, Srbija se sada aktivno suprotstavlja toj pojavi.

Nedavno sam se vratio sa konferencije Rusija-Srbija: 1814-1914-2014, održane pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti. Na konferenciji je učestvovala velika grupa istaknutih ruskih naučnika. A kada sam prolazio centralnim trgom, video sam kako na postolje postavljaju spomenik Nikolaju Drugom, omiljenom caru u Srbiji koji je faktički spasao srpsku armiju. Tako da je momenat istorijskog pamćena svugde prisutan. Srbi osećaju snažnu liniju napada drugih zemalja, koje se nalaze sa druge strane barikada, i koje pokušavaju mnogo da revidiraju, da preinače, da polože na Srbe odgovornost za istorijske kataklizme, na primer, za početak Prvog svetskog rata. Zato, ma kako to neracionalno zvučalo, neophodno je održati se na površini, zaštititi svoju istoriju, sećanje na prošlost. Za čitav dugi period naših odnosa mi smo sa Srbima bili zajedno u mnogim tragičnim situacijama. I za vreme oslobođenja Balkana od Turaka, i u oba svetska rata. Tako da ovde vidim ogroman potencijal za saradnju naših zemalja u raznim oblastima, između ostalog za zaštitu i očuvanje svog identiteta.

Ovo je bio intervju sa ambasadorom RF u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, posvećen proslavi 70-godišnjice oslobođenja Beograda i poseti predsednika Rusije Vladimira Putina srpskoj prestonici.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA