Najnovije

Kombinacije u BiH, ko će praviti vlast nakon izbora?

Prvi rezultati opštih izbora u Bosni i Hercegovini otvorili su različite mogućnosti postizbornih koalicija. Političke stranke su za sada, međutim, oprezne u procenama kako bi mogla da izgleda nova izvršna vlast.
Ko će formirati vlast u BiH? (Foto: Mondo)

Ko će formirati vlast u BiH? (Foto: Mondo)

Tačna raspodela poslaničkih mesta u državnom i entitetskim parlamentima još nije poznata, jer za to treba sačekati prebrojavanje svih glasačkih listića, uključujući one iz inostranstva koji još pristižu poštom, prenosi Tanjug. Međutim, prvi podaci potvrđuju da će, u slučaju bošnjačkih stranaka, glavnu reč voditi Stranka demokratske akcije (SDA), kod hrvatskih će to biti HDZ BiH, dok su kod srpskih za sada podjednaki izgledi da to bude Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ali i Srpska demokratska stranka (SDS). U Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji broji 42 mesta, SDA će imati između devet i 11 poslanika, Demokratski front (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića mogu računati na po četiri ili pet mesta. HDZ BiH tri ili najviše četiri, dok će HDZ 1990. imati jednog zastupnika. Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), koja je u prethodnom sazivu imala čak osam poslanika, a sada je doživela strmoglavi pad popularnosti, verovatno će imati samo tri predstavnika. Za sada se čini da među njima neće biti do sada neprikosnovenog lidera te stranke Zlatka Lagumdžije. Dodikov SNSD je sa osam mandata spao na za sada sigurna četiri, navodi agencija Hina i dodaje da se na sličan raspored snaga može računati i u entitetskim parlamentima. Novi hrvatski član Predsedništva BiH i predsednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je da je "već obavio neke razgovore" o budućoj vlasti. Dodik je na pitanje o tome ko mu je poželjan partner u vlasti na državnom nivou odgovorio da je to upravo Čović i njegov HDZ, dok se o favoritima na bošnjačkoj strani nije izjašnjavao. Iz najjače bošnjačke stranke SDA stižu neodređene izjave o mogućim koalicijama, a njen lider Izetbegović je u izbornoj noći, kada je bilo izvesno da ta stranka pobeđuje, rekao da su se oni koji su se u predizbornoj kampanji služili neistinama "sami sebe diskvalifikovali" kao potencijalni partneri u vlasti. Nikoga nije direktno spomenuo, ali je očigledno da je aludirao na Radončića, koji je uz podršku svojih medija "brutalno napadao Izetbegovića, optužujući ga za lopovluk i korupciju".
Pročitajte još:BiH dobila poruku od Kurca: Nećete ući u EU ako menjate granice!Dodik: Odnosi Srpske i Srbije će jačati!
U Komšićevom DF-u, stranci koju su mediji u BiH odmah po proglašenju izbornih rezultata prozvali "najpoželjnijom udavačom", takođe su suzdržani u komentarisanju mogućih koalicija i poručuju da neće ulaziti u koalicije po svaku cenu. Predstavnici političkih srpskih stranaka čekaju konačne rezultate izbora kako bi znali ko će i kako moći da sastavi vlast. Izjednačena izborna trka SNSD-a i ujedinjene opozicije otvorila je mogućnosti da novu vladu u završnici predvodi SDS, ali i da nijedan blok ne okupi potrebnu većinu, pa da se mora uspostaviti tzv. velika koalicija najjačih stranaka. Lider PDP-a Mladen Ivanić, čija pobeda u trci za srpskog člana Predsedništva BiH (uz ulazak DF-a u parlamente) predstavlja najznačajniju promenu koju su doneli protekli izbori, istakao je da je još rano za procene o koalicijama. Ipak, nije isključio mogućnost da na entitetskom nivou u Srpskoj bude jedna vladajuća koalicija, a na državnom neka sasvim druga. U BiH su u nedelju održani opšti izbori na kojima je pravo glasa imalo ukupno 3.278.908 birača i učestvovalo 98 političkih subjekata za 518 nosilaca mandata. Rok za objavljivanje konačnih rezultata je 11. novembar. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA