Najnovije

Od Mire Marković do Rašković-Ivić, ovo su žene koje su vodile stranke u Srbiji

Političkim partijama u Srbiji, kojih ima preko 100, do sada su upravljale samo četiri dame, a tu čast imale su Jugoslovenska levica, DHSS, Građanski savez Srbije i sad Demokratska stranka Srbije.
Mira Marković (Foto: BBC)

Mira Marković (Foto: BBC)

  Sanda Rašković Ivić izabrana je na Izbornoj skupštini DSS-a za naslednika Vojislava Koštunice i tako postala četvrta dama na čelu neke od političkih partija u Srbiji, a pre nje to su bile Mira Marković (JUL), Vesna Pešić (GSS) i Olgica Batić (DHSS)! Retkost u Srbiji je da na čelu političke partije bude dama, a tu čast da je predvode žene do sada su imale samo četiri stranke – JUL, GSS, DHSS i sada DSS. U Srbiji je, prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, registrovano 100 političkih partija. Prva žena na čelu neke stranke u Srbiji posle Drugog svetskog rata bila je Vesna Pešić koja se nalazila na čelu Građanskog saveza Srbije. Večiti opozicionar, ostaće upamćena kao član mnogih opozicionih saveza protiv Slobodana Miloševića, među njima su koalicije sa strankama Vuka Draškovića, Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića. Supruga Slobodana Miloševića Mira Marković osnovala je svoju stranku – Jugoslovensku levicu (JUL), koja je sve do petooktobarskih promena bila na vlasti u koaliciji sa SPS-om. Slom stranke i njeno gašenje došlo je 2003. godine kad je JUL učestvovao samostalno na parlamentarnim izborima i osvojio 0.09 odsto glasova!
Pročitajte još:Stezanje kaiša do 2017.godine!Ambasador Mančang: Saradnja Srbija i Kine može da bude bolja
Olgica Batić od 29. 12. 2010. godine, nakon smrti oca Vladana Batića, nalazi se na čelu DHSS-a, a kao deo koalicije sa SNS-om ušla je u Skupštinu Srbije, gde je narodni poslanik. Demokratska stranka Srbije izabrala je Sandu Rašković Ivić za naslednika Vojislava Koštunice i za novog lidera stranke. Ona je dobila skoro tri puta više glasova delegata od protivkandidata Miloša Aligrudića. Izvor: Telegraf.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA