Najnovije

Transparentnost tužila Vladu

Zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, Transparentnost Srbija (TS) podnela Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Vlada (Foto: bezbednost.org)

Vlada (Foto: bezbednost.org)

Kako se navodi u saopštenju, tužba je podneta zbog nedonošenja rešenja po zahtevu da Vlada dostavi informacije u vezi sa javnim raspravama tokom pripreme zakona koje su odobrili vladini odbori, prenosi Beta. "Vlada Srbije sistematski promoviše princip netransparentnosti i ignoriše zahteve za dostavljanje informacija. Tokom 2013. i 2014. ostali smo uskraćeni za informacije po zahtevima u vezi sa osnivačkim aktima i nadzornim odborima javnih preduzeća, razrešenjima direktora pojedinih preduzeća čiji je osnivač Vlada i Vladinih agencija, napominje Transparentnost Srbija.
Pročitajte još: BND: Proruske snage odgovorne za obaranje MH17
Ističe se da TS-u nisu pružene informacije u vezi sa državnom pomoći, isplatom stimulacija direktorima javnih preduzeća, postavljanju službenika na položaje, pojedinim potpisanim ugovorima i memorandumima, platama i honorarima savetnika Vlade i premijera. Transparentnost podsećs da se, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne može uložiti žalba povereniku ukoliko Vlada u propisanom roku ne donese rešenje i navela da je zato podnela Vladi više urgencija u tim slučajevima, kao i pet tužbi Upravnom sudu protiv Vlade. Kako se dodaje, nijedna od tih tužbi do sada nije rešena. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA