Najnovije

Uhapšen gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i još nekoliko osoba, saznaje HRT.

Uhapšen (Foto: Vikipedia)

Uhapšen (Foto: Vikipedia)

Posle vesti o hapšenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, hrvatski mediji su večeras javili da je u toku pretres njegovog stana. HRT prenosi da je Bandić uhapšen nešto posle 17 časova, a da je u večernjim satima odvezen do svog stana koji se trenutno pretražuje. Akcija, koju su zajedno sproveli policija i Uskok, trajala je mesecima, a nezvanično se saznaje da je uhapšeno 19 osoba, navodi HRT. Pored Bandića, uhapšeni su i predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan LJubičić i vlasnik CIOS-a Petar Pripuza, a očekuje se da će i njihovi stanovi biti pretreseni. Iz policije se još ne mogu dobiti zvanične informacije ko je sve priveden, dok je na sajtu MUP-a objavljeno da je više osoba uhapšeno posle višemesečnog kriminalističkog istraživanja u vezi sa nezakonitim postupanjima u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. MUP dodaje da će protiv osumnjičenih Uskoku biti podnesena krivična prijava zbog korupcije, zloupotrebe položaja i ovlašćenja. "Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se tačno radi", izjavio je Hini Pripuzov advokat Mate Matić i ocenio da sumnja da su iza celog slučaja "drugi motivi", verovatno i politički.
Pročitajte još: Odložena poseta Edija Rame za 10. novembar!
Bandićev advokat Krešimir Krsnik potvrdio je da je u toku pretres stana gradonačelnika Zagreba. Hina navodi da se nezvanično saznaje da je glavna meta policijske istrage povezana sa poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora sa kompanijama u Pripuzovom vlasništvu, vrednim oko 7,5 miliona kuna. Kako se dodaje, jedan od osumnjičenih uhapšen je na granici sa Slovenijom. Milan Bandić je u petom mandatu na poziciji gradonačelnika Zagreba. Poslednji put je biran kao nezavisni kandidat, a njegova lista je u junu 2013. godine, pojedinačno gledano, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini hrvatske prestonice. Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) već duže vreme je u sporu sa premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u vreme lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da "klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije". Inače, prema ocenama mnogih, Bandić je svakako najprepoznatljivije lice Zagreba.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA