Pročitajte još:Ovu hranu jedemo svaki dan a od nje se može dobiti rak!
U vinu pronađena bakterija odlična za zdravlje!
U najnovijoj studiji, koju su sproveli španski naučnici, u vinu je izolovanoo 11 vrsti bakterija među kojima su Laktobacilus, koja se inače nalazi u jogurtu, kao i Oinokokus i Pediokokus, koje su povezane s procesom nastajanja vina. "Sve do sada, mnoge studije su izveštavale o tome kako su najbolji izvori probiotika mlečni fermetisani proizvodi tako da su se probiotici iz vina, kao što je Laktobacilus, veoma slabo istraživali", rekla je autorka studije Dolores Gonzales de Lano, naučnica Univerziteta Autonoma de Madrid u Španiji. Ali, s vremenom se pojavila potreba za probioticima koji se ne nalaze u mlečnim proizvodima. Oni su izuzetno važni upravo zbog porasta broja ljudi koji su intolerantni na laktozu pa ne mogu konzumirati mlečne proizvode, ali i za ljude koji iste ne mogu jesti zbog povišenog holesterola. Probiotici su živi organizmi koji mogu pozitivno uticati na zdravlje konzumenata ukoliko se unose u dozvoljenim količinama. Probiotici su odlični za održavanje zdrave crevne flore te za pravilan rad creva, a imaju i pozitivan učinak u borbi protiv raka, kao i za snižavanje holesterola. U ovoj studiji istraživači su ispitali sposobnost bakterije, koju su izolovali iz vina, da preživi u uvetima koji su slični onima koji postoje u probavnom sastavu čoveka. Bakterija u bilo kojoj namirnici mora biti sposobna preživeti u neprijateljskom okruženju probavnog trakta kako bi imala uticaj na ljudsko zdravlje. Tako su naučnici posmatrali da vide hoće li bakterija pronađena u vinu preživeti nakon što je izložena simulativnom delovanju želudačanog soka, žuči i lizozima, enzima koji je visoko koncentrisan u ljudskoj pljuvački , a koji mogu oštetiti bakterijski ćelijski zid. Svojim eksperimentima su otkrili da bakterija može da preživi u takvim uslovima, i to jednako, pa čak i bolje od bakterija koje su poznate po svojoj dobrobiti za ljudsko zdravlje. Jedan soj bakterija iz vina, P. pentoceus CIAL-86, imao je odličnu sposobnost zadržavanja u crevima te se pokazao kao odličan u borbi protiv bakterija Ešerihije koli. Probiotička svojstva bakterija mlečna kiselina izolovanih iz vina slična su onima koji dolaze iz mlečnih proizvoda poput mleka i jogurta, ali i ostale hrane kao što su kobasice, kiseli kupus, masline, voće, žitarice i riba. Ovo novo otkriće ne znači, međutim, da će konzumiranje nekoliko čaša vina dnevno osobi pružiti jednake zdravstvene beneficije kao što je jedenje hrane poput jogurta. Izvor: dnevnik.hr
Bonus video
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Kolumne
Kad ruski ekonomista pročita Nikolaja Srpskog: Evropsko propadanje je davno predskazano
Vrhu Zapada je do mozga došla prosta mudrost: "Kada je ptica živa, ona jede insekte, ali k...
NEBOJŠA KRSTIĆ NAM SE VRATIO: Povodom knjige "U znaku neba i krsta"
Piše: Vladimir Dimitrijević
Nebojša Jevrić: Moler
Na zidu Parohijskog doma, uvek punog, dao je da se nacrta Ajfelova kula sa minaretom i hodž...
Slobodan Antonić: Uspon i pad srpskog bajdenizma
Na kraju je usledio težak poraz vašingtonske močvare na izborima 2024. godine. "Građanska ...