Najnovije

Crna Gora: Mediji guše sindikate

PODGORICA - Pravo na redovnu isplatu zarada, odmor, plaćene prekovremene sate, definisano radno vreme, pravo na štrajk, pravo na sindikalno organizovanje samo su neka od prava zaposlenih u medijima koja nisu definisana na pravi način. Ovo je generalni zaključak direktorke Evropske federacije novinara (EFJ) Renate Šreder na okruglom stolu sa temom radnih prava novinara i medijskih radnika.
Napadi na sindikate u Crnoj Gori (Foto: pvportal.me)

Napadi na sindikate u Crnoj Gori (Foto: pvportal.me)

Direktorka EFJ ocenila je da je stanje u medijima u jugoistočnoj evropi, kada su u pitanju prava novinara, generalno loše tako da Crna Gora nije izuzetak. - Novinari su najčešće honorarno angažovani. A članovi sindikata su u stalnom strahu. Jedini odgovor na tu situaciju je da se novinari organizuju i reguju kolektivno, kroz socijalni dijalog. Česta je situacija da poslodavac iskorišćava novinara koji često rade bez ugovora. Ono čega mediji moraju biti svesni su prava novinara koja se moraju poštovati kao što su pravo na plaćene prekovremene sate, pravo na štrajk, pravo na ugovor - kazala je Šrederova. Najveći izazov u današnjem novinarstvu je, prema oceni direktorke EFJ, gubitak posla koji se u ovoj profesiji olako dešava a jedina zaštita su upravo kolektivni ugovori. - Kolektivni ugovori ne smeju biti statični. Oni se moraju razvijati u interesu radnika. Sa gubitkom posla bore se novinari širom Evrope. Međutim, za pojedine stavke poput plaćanja prekovremenog u Nemačkoj, ili izjednačavanje prava novinara „frilensera“ u Danskoj, novinari su uspeli da se izbore. U medijskim kućama gde ne postoji kolektivni govor, ova prava je teže ostvariti - kazala je Šrederova i naglasila da je u izveštaju EK o napretku Crne Gore akcenat stavljen na socijalni dijalog i zaštitu prava radnika - kazala je Šreder. Organizator jučerašnjeg skupa bio je Sindikat medija Crne Gore a predsednica ovog udruženja Marijana Camović, kazala je da medijska slika u Crnoj Gori nimalo nije svetla te da se o pravima zaposlenih malo govori. - Za medije u Crnoj Gori su interesantniji lični obračuni a manje se vodi računa o uslovima u kojima novinari rade u medijima. Tako se dešava da novinari pišu o kršenju radničkih prava a upravo poslodavci krše njihova prava. Jedno mora da bude jasno - mediji moraju da poštuju radnička prava - ocenila je Camovićeva.
Pročitajte još:RUSIJA: Sprema se proizvodnja „pametnog“ metka!NAPETO: Švedska danima juri stranu podmornicu, prete da će upotrebiti silu!
Novinari su imali priliku da čuju i drugu stranu - Uniju poslodavaca čiji su članovi skoro svi crnogorski mediji. Prema rečima Svetlane Radulović, sekretarke Unije, za stanje u medijima je kriva ekonomska kriza, a delimično i granski ugovori koji imaju dosta mana. - Prava radnika u medijima se moraju gledati u kontekstu ekonomske krize. Ona se odrazila na sve poslodavce. Za pitanje radničkih prava jako je važan granski kolektivni ugovor koji je za novinare zastareo i koji se mora menjati. Ovaj problem će na dnevni red doći, iako su za sada na raspravi tri druga. Dok se te stvari ne reše teško da se najbitnija pitanja mogu regulisati - kazala je Radulovićeva. Sa stavom poslodavaca nije se složio generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković, jer se, kako je kazao, ne može pozivati na ekonomsku krizu u kontekstu poštovanja radničkih prava. - Oblast radnih preva se mora poštovati. Poslodavci ne poštuju radno vreme radnika, pravo na odmor, ugovori o radu ne postoje, a u poslednje vreme je trend da se zapošljava preko agencija bez ugovora - smatra Keković. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA