Najnovije

MOSKVA: Ukoliko Moldavija ne bude neutralna, Pridnjestrovlje ima pravo da se otcepi!

MOSKVA- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov demantovao je tvrdnje iz Kijeva da će svi granični prelazi između RF i Ukrajine u najkorije vreme preći pod njegovu kontrolu. Da će se na njih vrlo brzo vratiti ukrajinski graničari i carinici. Lavrov je upozorio i Kišinjov, da će Pridnjestrovlje imati pravo da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti ako Moldavija odluči da se odrekne svog neutralnog statusa.
Moskva (Foto: Karioka.com)

Moskva (Foto: Karioka.com)

Lavrov je prvo ukazao da takva obaveza ne postoji u dogovorima iz Minska, pa Kijevu predočio: da o kontroli granice mora pregovarati sa Donjeckom i Luganskom Republikom. Ruski ministar je istovremeno otkrio: da ruski oficiri pomažu da se između ukrajinskih snaga i ustanika DNR i LNR uspostavi „linija razgraničenja“. Upozorio je da je sada najvažnije „učvrstiti režim primirja“ i dodao da je Moskva spremna da onima koji budu kontrolisali poštovanje minskih sporazuma stavi na raspolaganje bespilotne letelice. Lavrov je upozorio i Kišinjov: da će Pridnjestrovlje imati pravo da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti ukoliko Moldavija odluči da se odrekne svog vanblokovskog statusa. Podsetio je: „To je dogovoreno još na samom početku pregovora o pridnjestrovskom problemu. To je bila pozicija sa kojom su se svi saglasili. Rusija će se pridržavati te pozicije“. Šef ruske diplomatije je upozorio da se Moldavija sada „kreće nedemokratskim smerom“.
Pročitajte još:NAPETO: Švedska danima juri stranu podmornicu, prete da će upotrebiti silu!RUSIJA: Sprema se proizvodnja „pametnog“ metka!
„Nedavno je ustavni sud Moldavije ocenio da su antiustavne sve političke partije koje kao svoj programski cilj nemaju integraciju zemlje u EU. Ovo je rešio ustavni sud Moldavije koji ima sedam članova, a šest od njih su - i državljani Rumunije! Bio sam ipak šokiran kada sam za njihovu odluku saznao“. Lavrov je ukazao da se i u Bukureštu i u Kišinjovu čuju pozivi na objedinjavanje Rumunije i Moldavije. Pa podsetio da ključni polazni stav predviđa da će se „posebni status Pridnjestrovlja tražiti uz uvažavanje teritorijalne celovitosti Moldavije koj mora ostati suverenai vojno neutralna država“. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA