Najnovije

Status kvo Evropske Unije: Ni Moskva, ni Kijev...

MOSKVA - Ministri inostranih poslova EU rešili su da preporuče samitu EU 23-24. novembra da ne ukine sankcije protiv Rusije. Ova novost nije sasvim prijatna. Ali još gora je druga novost čisto za ukrajinsku potrošnju. EU takođe nije našla potreban Ukrajini minimum od 2 milijarde evra za pokrivanje gasnog duga pred Rusijom. Za Brisel je uobičajena stvar da sedi na dve stolice, ne rešavajući ni jedan akutan proble
Prostorija za medijske konferencije EU - Brisel (Foto: Vikipedija)

Prostorija za medijske konferencije EU - Brisel (Foto: Vikipedija)

U Luksemburgu, gde su razmatrane sankcije, više su se čuli glasovi „proameričkog istočnog lobija“ – ministara Poljske, Letonije i Litvanije. Upravo oni su po redu i saopštavali novinarima da se Rusija nedovoljno dobro ponaša da bi joj se ukidala ograničenja.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov prokomentarisao je sve ove izjave vrlo rečito. Stiče se utisak da Evropu neko tera da slušu mišljenje „usijanih glava“ i ne da joj da čuje „hladne glave“, rekao je on.

Smatram da izradivši politički kurs sankcija, EU se već približila onoj tački kada treba misliti o kretanju u suprotnom pravcu. Ali Rusija nikoga neće ni o čemu da moli. Mi nećemo moliti EU ili nekog drugog da ukine sankcije.

Pročitajte još:MOSKVA: Ukoliko Moldavija ne bude neutralna, Pridnjestrovlje ima pravo da se otcepi!

Sankcije protiv Rusije glavni su instrument Vašingtona za očuvanje kontrole SAD nad geopolitičkim prostorom u čitavom evro-atlantskom regionu, rekao je u Moskvi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Regulisanje problema u Ukrajini nikada nije bilo glavno za Vašington. Glavno je sačuvati Ukrajinu kao razdražujući faktor u odnosima Rusija-Evropa.

Proračuni da se Rusija natera da odstupi od pravde primenom pretnji, pritisaka i sankcija potpuno su iluzorni. Ovi koraci koje evropljani vrše pod strogim pritiskom od strane SAD, protivreče interesima samih država EU, za koje je Rusija jedan od vodećih trgovinsko-ekonomskih partnera. Šteta koju žele da nanesu Rusiji (određene negativne pojave osećamo), nanosi se i zemljama EU.

Druga bolna tema EU koja je razmatrana u Luksemburgu i razmatraće se na jesenjem samitu EU 23-24. oktobra jesu odnosi sa Kijevom. Tačnije, „gasna prevara“ kabineta Arsenija Jacenjuka.

Kako bi se ponovo privolela Slovačka da Ukrajinu dozvoli gasni revers, u Bratislavu je čak hitno letela nemački kancelar Angela Merkel. Slovačka je spremna da pomogne Ukrajini, ali treba da Kijev takođe reši svoje probleme, rekao joj je premijer Slovačke Robert Fico. Imam utisak da Ukrajina očekuje rešenje sopstvenih problema od svih, osim od sebe same – primetio je Fico.

A ministar inostranih poslova Češke LJubomir Zaoralek sa svoje strane rekao je da EU može da da Ukrajini dodatni novac za pokrivanje duga pred Gaspromom samo uz jasne garancije i uz punu kontrolu EU nad njihovim ciljanim korišćenjem. Tačnije Brisel se plaši da će sva nova sredstva EU biti jednostavno nenamenski potrošena od strane nove vlasti.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA