Najnovije

CIA progoni svog bivšeg šefa Leona Panetu zbog memoara nepovoljnih po Obamu

Bivši  šef CIA i eksministar odbrane SAD Leon Paneta sukobio se sa glavnom špijunskom mrežom SAD  kojom je nekad rukovodio. Zbog memoara koje je objavio pod naslovom „Dostojne bitke: Memoari liderstva u ratu i miru“.
CIA (Foto: Vikipedija)

CIA (Foto: Vikipedija)

Prema pravilima CIA, njeni aktivni ili bivši saradnici dužni su da vrhu agencije dostave sve što imaju nameru da učine javnim. Zabranjeno im je da te „materijale“ pokazuju bilo kome pre nego za to dobiju dozvolu vrha CIA. Iako mu je sve ovo bilo dobro poznato, Paneta je svom izdavaču dozvolio da počne i redakturu i prodaju knjige pre nego što je za nju dobio „konačno odobrenje CIA“ - objavio je Vašington Post. Izvor istog lista otkrio je da je Paneta „konačnu dozvolu CIA  dobio oko 1. septembra, a da je rukopis poslao na redakturu već u avgustu“.
Pročitajte još:Krah „projekta Ukrajina” biće najveći geopolitički poraz SAD
U prethodnim sličnim slučajevima, autori su često sudski odgovarali i bili primoravani da ceo honorar za knjigu uplate CIA. Prodaja knjige počela je 7. oktobra, a izdavačka kuća Penguin Pres  saopštila je da je Panetin rukopis bio dostavljen Pentagonu i CIA  ranije nego što se tvrdi. Sam Paneta je navodno bio toliko ljut što CIA odugovlači sa „proverom knjige“ i zbog zahteva da „rediguje (prepravi) neke delove“ - da je pretio sadašnjem šefu CIA , DŽonu Brenanu, da će memoare objaviti bez dozvole CIA. U SAD se ovaj skandal smatra „najvećim u svojoj kategoriji“. Verovatno ga ne bi bilo da Paneta u memoarima nije državničke sposobnosti baraka Obame predstavio u priličnom nepovoljnom svetlu. Vašingotn post je objavio da je Paneta za knjigu dobio tri miliona dolara. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA