Najnovije

DŽordž Soroš napao Rusiju i Putina!

VAŠINGTON -Poznati svetski "mirotvorac i društveni aktivista", čovek dobro umešan u raspad Jugoslavije za koga se sumnja da je svojim ogromnim novcem "uvodio demokratiju" u razne delove sveta, DŽordž Soroš, u tekstu koji je objavio Gardijan, napao je ruskog lidera Vladimira Putina i Rusiju koju je ocenio najvećom pretnjom po Evropsku uniju!
Foto: Washtimes.com

Foto: Washtimes.com

DŽordž Soroš je upozorio da ruski ekspanzionizam predstavlja egzistencijalnu pretnju za EU i pozvao je na veću materijalnu podršku Ukrajini. Investitor i kako sam sebe naziva filantrop tvrdi da mešavina autoritarnosti i agresivnog nacionalizma kod Vladimira Putina predstavlja alternativni model zapadnim liberalnim demokratijama, pozivajući se na divljenje ruskom predsedniku koje izražavaju lider UKIP-a, Najdžel Feridž, predsednica francuskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen  i mađarski premijer Viktor Orban. Evropa se suočava sa opasnošću od Rusije, opasnošću po samo njeno postojanje. Ni evropski lideri ni njeni građani nisu potpuno svesni ove opasnosti, niti znaju kako najbolje da se nose sa njom“, piše Soroš. Sada Rusija predstavlja alternativu koja predstavlja fundamentalnu opanost po vrednosti i principe na kojima je Evropska unija prvobitno osnovana. Ona se zasniva na upotrebi sile koja se manifestuje represijom u zemlji a u inostranstvu agresijom, za razliku od vladavine prava. „ Za „Gardijan“, Soroš je rekao: „Postoji opšte nezadovoljstvo sa EU, kao rezultat krize evra, koja je pervertirala početni podsticaj za formiranje zajednice istomišljenika – demokratskih država. Krizom evra je loše vladano i trajala je dugo, što je pretvorilo dobrovoljni savez jednakih u nešto sasvim drugo.“ Soroš kaže da se EU pretvorila u disfunkcionalni odnos između država poverilacaca i dužnika, što je dovelo do širokog nezadovoljstva. „Putin je uspostavio dobre odnose sa onima koji agituju protiv Evrope“, rekao je on. „Neuspeh Evrope kao eksperimenta nadnacionalne vlasti bi od Rusije stvorilo moćna pretnja … Slom Ukrajine bi bio ogroman gubitak za NATO, Evropsku uniju i Sjedinjene Američke  Države. Pobednička Rusija bi postala mnogo uticajnija unutar EU i predstavljala bi snažnu pretnju baltičkim državama sa velikim brojem ruskog stanovništva. Soroš, osnivač i predsednik mreže  prodemokratskih fondacija Otvoreno društvo, predviđa da će posle izbora u Ukrajini u nedelju ruski predsednik svom ukrajinskom kolegi Petro Porošenku ponuditi  sporazum o isporukama gasa pod uslovom da imenuje premijera prihvatljivog za Putina. Ako se to odbije, Putin se „tada može okrenuti manjoj ali dostižnoj pobedi: mogao bi silom da otvori kopneni putem Rusija – Krim – Pridnjestrovlje (promoskovska otcepljena državice u Moldaviji) pre zime“.
Pročitajte još:

Lavrov: Predviđanja o kraju ukrajinske krize su uzaludna, najvažniji je mirovni plan

Razorna moć: Ovih deset zemalja imaju vojske od kojih drhti celi svet

Soroš poziva na radikalno povećanje podrške Zapada Ukrajini sa „hitnom gotovinskom injekcijom od najmanje 20 milijardi dolara, uz obećanje za još kada bude potrebno“, da pomogne otpisu javnog duga i pomogne da se reformiše energetski sektor u zemlji kako bi se učinila manje zavisnom od Rusije . Soroš kaže da bi EU, pomažući ukrajinske reformatore, ponovo otkrila svoje osnivačke principe. Evropska unija će sebespasti ako spase Ukrajinu“, rekao je Soroš. Izvor: Magacin.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA