Najnovije

"Incidenti u Vojvodini nisu slučajni"!

BEOGRAD - Iza 19 napada na imovinu Albanaca stoje neke desničarske grupe koje regrutuju mlade ljude, jer ne može biti slučajno to što su izgrednici maloletnici približno iste dobi, tvrdi Aniko Muškinja Hajnrih, zaštitnica prava građana u Vojvodini.
Vikipedija

Vikipedija

Ona je za današnju "Politiku" izjavila da se plaši da će ti mladi ljudi s takvom ideologijom nastaviti i kada više ne budu maloletnici, i smatra da te događaje treba okarakterisati kao krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. - Stekla sam utisak kao da je svima laknulo kada su čuli informaciju da je jedan počinilac imao 21 godinu, a da su svi ostali maloletni, kao da je to umanjilo značaj ovih događaja. Činjenica da su oni imali oružje, a u jednom slučaju bacili bombu, ukazuje na to da ovde ipak nije reč o narušvanju nečije imovine, već o izazivanju nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kako to i piše u Krivičnom zakoniku. Na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost zamerila sam što MUP nije dao bližu informaciju o tim počiniocima, da li oni pohađaju neku školu, iz kakvog socijalnog miljea dolaze, rekla je Muškinja Hajnrih. Ona kaže da "pretpostavlja da iza te dece neko stoji, ako ne naručilac, onda roditelji koji isto misle". Na pitanja da li ona ima podatke o tom koliko se često ovakvi slučajevi dešavaju u Vojvodini, Muškinja Hajnrih je rekla da nije u "našoj nadležnosti da se bavimo ovom vrstom aktivnosti, ali smo ipak istraživali broj slučajeva međunacionalnih incidenata na teritoriji AP Vojvodina". - Nažalost, oni slučajevi koji su ličili na krivična dela ove vrste ne procesuiraju se, negde se usput zagube, uglavnom se sve završava na prekršajnim prijavama ili kaznama, ili čak ni na tome, rekla je ona.
Pročitajte još:

Borko Ilić: DSS u Novom Sadu napustilo tridesetak članova

Četnici tresu Novi Pazar

Na konstataciju da zaštitnici prava građana u Vojvodini ipak tvrde da su postojali organizatori ili inicijatori, Hajnrih je rekla da je "neko verovatno želeo da ostavi utisak da međunacionalni odnosi nisu u dovoljnoj meri kvalitetni, da pripadnici manjina nisu dovoljno zaštićeni, da Vojvodina nije sposobna da ih štiti. - To su sve nagađanja, ali prosto je neverovatno da učesnici u svih 19 napada budu približno istog uzrasta, zaključila je zaštitnica prava građana u Vojvodini. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA