Najnovije

PROPAST: Jorgovanka u NBS napravila gubitak od 44 milijarde dinara!

BEOGRAD - Narodna banka Srbije, posle više godina pozitivnog poslovanja, završila je prošlu godinu s minusom u svojoj kasi od čak 44,3 milijardi dinara, pokazao je bilans uspeha centralne banke za 2013.
Guvernerka Jorgovanka Tabaković (Foto:  Jutjub)

Guvernerka Jorgovanka Tabaković (Foto:  Jutjub)

Najveći gubitak je napravljen po osnovu kursnih razlika (25,7 milijardi dinara), dok je neto gubitak od kamata 3,8 milijardi. U isto vreme se na plate zaposlenih u NBS prošle godine potrošilo 4,8 milijardi dinara. Zbog ovako loše poslovne godine centralna banka, koju od avgusta 2012. vodi guvernerka Jorgovanka Tabaković, ove godine nije mogla da uplati u budžet Srbije nikakav prihod. Podsetimo, projektanti republičke kase za 2014. računali su na uplatu od tri milijarde dinara iz dobiti NBS, imajući u vidu da je 2012. ova institucija zabeležila profit od čak 58,4 milijarde dinara.
Pročitajte još: Trojica braće Vavić gospodari srpske Kolumbije!
Iz NBS tvrde da su objektivne okolnosti dovele do ovako loših poslovnih rezultata. - Za razliku od prošle godine, kad je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012, ove godine, i pored racionalizacije pratećih troškova, po finansijskom rezultatu za 2013. nije bilo viškova koji bi bili uplaćeni u budžet. Ostvarivanje osnovnih funkcija centralne banke zahtevalo je veće troškove po osnovu povlačenja znatnih viškova dinarske likvidnosti, a finansijski su se nepovoljno odrazili i niski prinosi na sigurna ulaganja na međunarodnom finansijskom tržištu - stoji u odgovoru NBS na pitanje zašto ove godine neće uplatiti ni dinar dobiti u budžet. Ekonomista Miroslav Zdravković za Kurir kaže da ga ovakav bilans NBS ne čudi. - Gubici NBS u 2013. godini su posledica, najvećim delom, kursnih razlika. Jačanje dinara jednako je gubitak, dok je slabljenje - dobit. Ukoliko bi dobit na kraju 2014. godine iznosila 53 milijarde dinara, s obzirom na povećan kapital NBS sa 217 na 270 milijardi dinara, onda bi u budžetu za 2015. mogla da se planira pristojna svota transfera od 10 do 15 milijardi dinara - kaže on. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA