Najnovije

Imate problem sa negativnim emocijama - ali da li takve emocije realno postoje!?

Nijedno osećanje samo po sebi nije ni negativno ni pozitivno. Sva osećanja su jedna vrsta telesnog uzbuđenja a ono što im daje kvalitet pozitivnog ili negativnog doživljaja jeste evaluacija (procena, etiketa, značenje koje ste odabrali da pripišete situaciji, događaju u kojem se emocija javlja ili samoj emociji). Osećanje samo po sebi je samo vid eneregije u pokretu, energije kojoj ćemo dozvoliti da slobodno struji ili ćemo se sa njom boriti.
Glavu gore! (Foto: personalexcellence.co)

Glavu gore! (Foto: personalexcellence.co)

U slučaju da dopuštamo energiji osećanja da struji bez otpora, ne opiremo joj se, ta energija će prostrujati kroz telo i neće stvarati neprijatne blokade i telesne senzacije. U slučaju da se opiremo toj energiji, odnosno njenom slobodnom kretanju, u telu će se stvoriti energetske i mišićne blokade, koje stvaraju doživljaj nelagodnosti, napetosti, bola, otupelosti, apatije, umora i sl. U slučaju da blokiramo eneregiju osećanja (ekspresiju osećanja) duže vreme, te blokade će postati hronične i svakodnevno će nas ograničavati u ekspresiji, konataktu sa sobom i doživljavanju (kako neprijatnih tako i prijatnih osećanja). Naše reakcije (emocije) i njihovo trajanje direktno određuju kvalitet našeg života. Veoma je važno da naglasimo da kvalitet našeg života u tom smislu zavisi 100% od nas samih, odnosno od sposobnosti da prihvatamo i ne vezujemo se za osećanja. Svi znamo da nema osećanja bez telesnog doživljaja, odnosno telesnih simptoma. Svako osećanje manifestuje se istovremeno na tri nivoa: Telesnom – u vidu telesnih senzacija (na primer: ubrzan puls, promene u disanju, vrući talasi i sl.) Emocionalnom – osećaj uzbuđenja koji se doživljava kao prijatan ili neprijatan Mentalnom – misli, mentalne predstave (imaginacija), uverenja Osoba može blokirati ekspresiju osećanja na sva tri nivoa. Zašto ljudi blokiraju ekspresiju osećanja? Postoje dva bazična razloga za to: Anksioznost povodom neprijatnosti – osoba veruje da su određena osećanja veoma neprijatna (kao na primer: tuga, ljutnja, povređenost, strah i sl.) i da bi suočavanje sa njima bilo suviše bolno i neprijatno. Anticipacija (očekivanje) te neprijatnosti uzrokuje anksioznost (strepnju) i otpor (blokadu) ka suočavanju sa emocijom što dovodi do neprijatnog doživljaja i tenzije, napetosti i drugih neprijatnih telesnih senzacija. Kada se to dogodi osoba veruje da je upravo taj neprijatni doživljaj potvrda da je suočavanje sa emocijama samo po sebi neprijatno i bolno i da ne treba da se više sa njima suočava. Ako se osoba suoči sa emocijom, bez tog početnog negativnog očekivanja, osoba neće doživeti neprijatnost već samo protok energije i otpuštanje uzbuđenja.
Pročitajte još:(FOTO) Da li ona svesno provocira svojim grudima!?
Poistovećivanje sa emocijom – osoba se često poistovećuje sa nekim svojim negativnim osećanjem i veruje da je ta negativna emocija potvrda da osoba ima neki negativni atribut, odnosno da ima neke delove identiteta koje opaža kao nepoželjne. Ako se osoba poistovećuje sa emocijama onda ona postaje vezana za njih i zbog toga ne može da ih otpusti. To kasnije vodi do stvaranja negativnih emocija prema vlastitiom selfu (kao što su: ljutnja na sebe, osećaj manje vrednosti odnosno ego anksioznost,krivica i sl.). Dakle, ako želite da postanete slobodni i oslobođeni od negativnih emocija, odustanite od podele na negativne i pozitivne emocije već prihvatite i suočite se sa bilo kojom emocijom. Naučite da prihvatate svoje emocije bezuslovno, jer to su ipak samo emocije, prolazne reakcije. Prihvatite sledeće činjenice u vezi emocija: Svaka emocija je prolazno stanje Svaka emocija je vaša reakcija ali niste Vi ta reakcija Svaka emocija je energetsko kretanje i vrsta telesnog uzbuđenja bez obzira da li je vi opažate kao pozitivnu ili negativnu Napravite jasnu razliku između situacije i vaše reakcije na tu situaciju. Emocije i misli su u vama a ne u spoljašnjoj realnosti. Situacije su samo okidači ali ne i uzroci vaših reakcija, odnosno emocija. To znači da vi imate moć da promenite svoje reakcije jer one zavise od vas. Suočite se sa emocijama bez analiziranje i otpora, jer ako zanemarite vaše misli i značenja koja pridajete toj emociji, emocija je samo telesno pražnjenje i reakcija koja prolazi Posmatrajte emocije kao telesna iskustva, neanalitički i dozvolite punu ekspresiju osećanja, bez stezanja, ograničavanja disanja i svesnosti o doživljaju koji trenutno osećate Kada doživljavate emociju budite u sadašnjem trenutku, ne dozvolite da po navici upadnete u fantaziju vremena (vraćanje u prošlost ili projekciju budućnosti) Analizirajte svoje ponašanje ili značenje emocionalne reakcije tek kada je emocija prošla Budite svesni da misli koje vam se javljaju zajedno sa emocijom nisu činjenice već one samo odražavaju vaš, subjektivni ugao gledanja na situaciju, uvek postoji više uglova gledanja na istu situaciju Vaš način ponašanja ne mora biti u skladu sa emocijom koju doživljavate jer to kako ćete se ponašati je stvar vaše svesne odluke koja se bazira na proceni situacije. Nijedna emocija koliko god ona bila intenzivna vas ne može navesti da uradite nešto što inače ne biste. Piše: Vladimir Mišić dipl.psiholog Izvor: Pravda / vaspsiholog.com  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA