Najnovije

Porošenko i Jacenjuk - novi politički brak!

KIJEV - Snažna proevropska snaga. Takva će po zamisli predsednika Ukrajine biti koalicija u novoj Vrhovnoj Radi. Petar Porošenko, čiji blok je drugi po rezultatima glasanja završenog 26. oktobra, već je pregovarao o njenom formiranju sa liderom „broj jedan“ parlamentarne trke, Narodnog fronta, aktuelnim premijerom Ar
Ukrajinska armija (Foto: JuTjub)

Ukrajinska armija (Foto: JuTjub)

Zvanični rezultati izbora za ukrajinsku Vrhovnu Radu još nisu proglašeni. Ipak svi su uvereni da ne treba očekivati neke promene u već prijavljenom rasporedu. U ukrajinski parlament ulazi, pored već pomenutih stranaka, Samopomoć gradonačelnika zapadnoukrajisnkog grada Lavova Andreja Sadovog (autsajder regionalnog nivoa), Opozicioni blok (to su uglavnom funkcioneri nekada vladajuće Partije regiona), Radikalna stranka ultranacionaliste Olega LJaška i Batkivščina bivšeg premijera Julije Timošenko.

Glavni zadatak svih snaga koje su prošle u Radu je da što je moguće brže formiraju koaliciju (u protivnom će parlament opet morati da se raspusti). Porošenko i Jacnjuk prvo su razmenili izjave o spremnosti da sarađuju na daljinu, a zatim i prilikom ličnog susreta. Samo teško da će ova saradnja biti vrlo efikasna, ističe docent katedre za političku teoriju MGIMO Kiril Koktiš.

Ova koalicija najverovatnije neće dozvoliti da se formira stabilna većina. U suštini ona će biti vrlo protivrečni savez dve snage. Sa jedne strane bloka Porošenko, koji je ipak de-fakto zainteresovan za Ukrajinu kao zemlju. I partija rata koja do sada, koristeći vanredne okolnosti, odlično je osvojila ukrajinski budžet – za vojna dejstva na Jugoistoku bilo je potrošeno 3 milijarde dolara.

Najverovatnije kako bi se nekako stabilizovala koalicija na pomolu, Porošenko i Jacenjuk će morati da privuku „treću snagu“. Takav balans može da postane Batkivščina.

Vrlo slaba partija Julije Timošenko koja je jedva prošla, izgubila je sve svoje političke povlastice. Sa tačke gledišta Porošenka, treba imati nekog slabog partnera kao balans u tom prinudnom tandemu.

Ideološka baza za formiranje nove koalicije biće sporazum o asocijaciji između Ukrajine i EU. Jednostavno zato što ničim drugim Ukrajince ne možeš da privučeš. A Evropa i dalje ostaje ona magična reč koja nepogrešivo deluje na ljude, kažu ukrajinski eksperti. Mada većina Ukrajinaca već počinje da sumnja u realizaciju ovog evropskog sna.

Pročitajte još:Tužiteljka EULEKS-a: Informacije koje imam o Kosovu će me učiniti novim DŽulijan Asanžom!

Predsednik Porošenko je izjavio da je projekat ovog koalicionog sporazuma on već pripremio. I poziva da mu se pridruže svi zainteresovani iz redova onih koji su prevladali petoprocentni uslov za ulazak u parlament. Osim Opozicionog bloka. To je jedina stranka koja u novoj Radi zastupa alternativno mišljenje. A šta će Radi alternativa? Između ostalog, u izborima je učestvovala još jedna opoziciona stranka – Snažna Ukrajina, bivšeg „regionalca“ Tigipka. NJen gubitak je odraz borbe koja se vodi između Porošenka i drugog oligarha – gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Kolomojskog.

Vrhovna rada formira se po proporcionalnom principu – tačnije, polovinu mesta u njoj će dobiti poslanici izabrani po mažoritarnim okruzima. Prema mišljenju ukrajinskog politikologa Jurija Gorodnjenka, na njihov račun Porošenko se i nada da će formirati okosnicu buduće koalicije – zajedno sa predstavnicima sopstvenog bloka. Jasno je da će učešće ovakvih predstavnika u koaliciji trajati dok Porošenko bude imao sredstava da plaća njihove glasove. Ali vlasti nemaju tako mnogo mogućnosti da zadovoljavaju apetite većine poslanika. Državno vlasništvo je bilo pokradeno još za vreme prethodnih režima. A to što je ostalo malo su rentabilna preduzeća, čija modernizacija zahteva ogromna ulaganja kapitala. A i budžetski resursi, blago govoreći, ograničeni su. A uzimajući u obzir trvenja koja će se vrlo skoro pojaviti između lidera – Porošenka i Jacenjuka – ni jedan ekspert neće rizikovati da poželi koaliciji dug život.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA