Najnovije

VAŠINGTON: Sankcije Rusiji su se odbile kao bumerang

Pomoćnica državnog sekretara SAD objavila da će „deo sankcija“ biti ukinut čim sporazumi iz Minska budu potpuno ostvareni, a potpredsedik SAD na Harvardu izjavio da SAD navodno ne teže „ekonomskom kolapsu Rusije“

Viktorija Nuland, foto: Newseurope.me

Viktorija Nuland, foto: Newseurope.me

Ruski spoljnopolitički ekspert Sergej Mihajev: „Bajdenove reči su cinični šamar Evropskoj uniji. Jer, potpredsednik SAD je faktički svima stavio do znanja: Evropa radi ono što joj mi kažemo, Evropa nije u stanju da samostalno donosi krupne odluke, o svemu mi odlučujemo i biće kako mi kažemo čak i kad to nanosi štetu EU“

Sankcije uvedene protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini udarile su kao bumerang po mnogim zapadnim zemljama, priznala je pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland.

„Sprovođenje sankcija nije lak posao, pa mnoge zemlje plaćaju visoku cenu. Mi to znamo“ - rekla je ona, govoreći u vašingtonskom nevladinom Centru za evropsku političku analizu.

Pri tom, Nuland je rekla da vlasti u Kijevu „žestoko rade na postizanju mira“ i da „izvršavaju svoje obaveze u okviru sporazuma potpisanog 5. septembru u Minsku“.

Međutim, ona nije objasnila kakve veze te tvrdnje imaju sa trajućim granatiranjem škole, borbama na donjeckom aerodromu i pogibijom radnika Crvenog krsta Lorana de Paskjea.

Nuland se založila i za povlačenje teškog naoružanja iz zone borbenih dejstava i „razmenu svih zarobljenika“. Zarobljenicima je nazvala i ukrajinske državljane Nadeždu Savčenko i Olega Sencova. Oboje su bili uhapšeni na teritoriji Rusije, pročitane su im optužnice na sudu.

Pročitajte još:Vladimir Putin: Rusija neće skrenuti sa označenog puta, ali ni ne želi ni sa kim da se svađaAustrija zabranjuje muslimanskim zajednicama da se finansiraju iz inostranstva!

„Kada Minski sporazum bude u potpunosti sproveden, možemo i počećemo da ukidamo deo sankcija. Sada svoj deo posla treba da odrade Rusija i oni koje ona podržava“ - istakla je Viktorija Nuland.

Istovremeno sa njom, oglasio se povodom sankcija i potpredsednik SAD DŽozef Bajden. On je - istupivši na Harvardskom univerzitetu - priznao ono što su svi već ili znali ili naslućivali: da se Evropska unija sankcijama protiv Rusije priključila pod američkim uticajem i pritiskom.

Bajden je na Harvardu izjavio i da SAD navodno ne teže „ekonomskom kolapsu Rusije“. Prema njegovim rečima, stvari stoje obrnuto: Vašington je tobože zainteresovan da Rusija bude uspešna.

Komentarišući glavno Bajdenovo priznanje, direktor moskovskog Centra za političku konjunkturu Sergej Mihejev podvukao je: „Bajdenove reči su cinični šamar Evropskoj uniji. Jer, potpredsednik SAD je faktički svima stavio do znanja: Evropa radi ono što joj mi kažemo, Evropa nije u stanju da samostalno donosi krupne ne dluke, o svemu mi odlučujemo i biće kako mi kažemo čak i kad to nanosi štetu EU“.

Izvor: Fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA