Najnovije

Ratni zločinci haraju Ukrajinom!

MOSKVA - Međunarodne organizacije su se uverile da se pojedine akcije ukrajinskih snaga bezbednosti na jugoistoku Ukrajine mogu sasvim sigurno označiti kao ratni zločini, ali Haški tribunal za to nije nadležan sve dok mu se Ukrajina sama ne obrati, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
Foto: szona.org

Foto: szona.org

On je objasnio da Ukrajina nije potpisnica Statuta Međunarodnog suda u Hagu i da zbog toga tužilaštvo ovog tribunala ne može na sopstvenu inicijativu da pokrene istragu. Lavrov je podsetio da je u najnovijem izveštaju Kancelarije UN za ljudska prava potvrđeno da se neke od akcija ukrajinskih snaga bezbednosti mogu smatrati ratnim zločinima. - Prvi put u ovom izveštaju nema fraza u kojima se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad celom teritorijom u zemlji s obzirom na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine - rekao je Lavrov. Ruski ministar je istakao da je do sada zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetine hiljada ranjenih u dokumentima Oebsa i tela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo. - Tu su i nestala lica, kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene - dodao je Lavrov. On smatra da je neophodno, zarad nacionalnog pomirenja, ratne zločince izvesti pred lice pravde. - Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile, kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija - rekao je Lavrov.
Pročitajte još:

Rusija oštro kritikovala upozorenje EU u vezi Ukrajine

PRIPREMA SE NEŠTO ZAISTA STRAŠNO: Amerikanci pripremili vreće za 200 miliona leševa?!

Komentarišući situaciju na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je rekao da se rad na konačnom određivanju linije razdvajanja strana u sukobu privodi kraju i da će u naredna dva-tri dana ova linija biti dogovorena. - Nakon toga će biti moguće povlačenje teškog naoružanja s obe strane, što je odlučujući faktor u smirivanju situacije - rekao je Lavrov, dodajući da su režim o prekidu vatre narušavale obe strane. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA