Najnovije

PUTIN RAZGOVARAO SA OBAMOM: SAD će podržati Asada i prekinuti podršku džihadistima?

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Putin i Obama (Foto: in4c.net)

Tokom telefonskog razgovora lidera Rusije i SAD dogovoreno je da urade sve kako bi se učvrstilo primirje u Siriji.
„Putin je naglasio potrebu hitnog distanciranja ’umerene‘ opozicije od ID-a i Nusra fronta, kao i zatvaranja granice Sirije sa Turskom, odakle se nastavlja infiltracija militanata i isporuka naoružanja ekstremistima“, naglašeno je u Kremlju.
Putin i Obama su se dogovorili i o izradi dodatnih mera za operativno reagovanje na kršenje režima prekida vatre u Siriji.
„Dogovoreno je dalje jačanje koordinacije napora dveju zemalja u Siriji, uključujući i na liniji specijalnih službi i vojnih resora. S tim ciljem biće izrađene dodatne mere za operativno reagovanje na postojanja kršenja režima prekida vatre“, dodaje se u saopštenju Kremlja.
Dva predsednika su naglasila značaj održavanja međusirijskih pregovora u Ženevi.
Putin je izrazio nadu da će Kijev preduzeti konkretne korake u pravcu realizacije Minskog sporazuma, pre svega oko uspostavljanja direktnog dijaloga sa Donbasom, proglašenja amnestije, izvođenja ustavne reforme i stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti.
Razgovor je održan na inicijativu američke strane.
Vest o konsenzusu dveju sila o pitanjima u Siriji dolazi nakon pobede sirijskog predsednika na prvim izborima u Siriji od početka sukoba.
Takođe, razumevanje dva predsednika oko “umerene opozicije“ i primene sportazuma o prekidu vatre poklapa se sa planovima Ruske vojske da učestvuju u oslobađanju Alepa, gde se trenutno sukobljavaju oko 10 hiljada Asadovih trupa i oko 12 hiljada džihadista Al Nusre i ID.
Prepreku za ozbiljniji angažma za preuzimanje kontrole na ovim gradom, kao i veću podršku ruske avijacije sirijskoj vojnoj ofanzivi u ovom regionu nakon oslobođenja Palmirre predstavljalo je moderno raketno naorušanje za koje su ruski mediji naveli da pristiže od SAD i Saudijske Arabije i koje bi moglo da ugrozi ruske avione i ljudstvo a zbog koga su ruski zvaničnici prethodno zatražili od SAD da se ne meša.
Svetski mediji proteklih dana opširno su pisali o mogućoj terorističkoj pretnji i posledicama po civilni avio-saobraćaj ukoliko se džihadisti naoružaju “stinger“ raketnim bacačima, koje sirijske i vojne strukture krive za nedavno obaranje sirijskog lovca Su-22 na jugu Alepa.
Ovakav potez SAD mogao bi da ima korene u predstojećim predsedničkim izborima i najverovatnije bi simbolizovao početak kraja američke intervencije u Siriji.
Za ovakav korak postoje dva snažna motiva, neizvesna podrška predsedničkih kandidata daljem angažmanu SAD i mogućnost da se dodatno destabilizuje situacija i ponište napori za okončanje petogodišnjih sukoba koji su uzrok talasa migranata u EU.
Postupak SAD bi opravdala i nedavna destva turske vojske uz sirijsku granicu i pretnje Ankare da bi mogli da odbace izbeglički plan zbog neslaganja sa EU, kao i strah novog migrantskog talasa zbog sve brutalnih napada Al Nusre na severu Sirije.
Podsećamo, NATO je angažovao desetine brodova koji patroliraju Egejskim morem sa ciljem da spreče dalje prodiranje i rijumčarenje migranata kroz Grčku preko Turske.

Putin čestitao Asadu

Ruski predsednik je poslao sirijskom kolegi čestitku povodom Dana nezavisnosti Sirije.
On je izrazio uverenje da će dve zemlje i dalje razvijati prijateljske odnose.
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je sirijskom kolegi Bašaru el Asadu da namerava i dalje da pomaže Siriji u borbi protiv terorizma, prenosi agencija SANA.
„Siguran sam da nastavak razvoja prijateljskih rusko-sirijskih odnosa odgovara interesima naroda dveju zemalja“, nalazi se u telegramu koji je Putin uputio Asadu povodom Dana nezavisnosti Sirije.
Ruski lider je istakao svoju podršku suverenitetu Sirije i njenoj teritorijalnoj celovitosti.
Osim toga, Putin je naglasio da je političko rešenje krize u Siriji moguće isključivo uz punopravni dijalog. On je sirijskom narodu poželeo brz povratak mirnom životu i procvatu.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalkij Čurkin je danas u Savetu bezbednosti izjavio da će Rusija nastaviti da podržava Siriju u borbi protiv ID i Nusra fronta.
„Nastavićemo da pružamo pomoć sirijskoj vojsci u borbi protiv međunarodnih terorista iz ID i Nusra fronta“, rekao je Čurkin.
Pritom, on je naveo da režim prekida vatre i pregovori u Ženevi treba da budu iskorišćeni za postizanje političkog rešenja. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA