Najnovije

Hoće Dodika da uhapsi, a Vučiću i Nikoliću da zabrani ulaz u BiH

SARAJEVO – Kako se približava 12. oktobar kampanja za opšte izbore u BiH se zahuktava, pretendenti na javne funkcije napadno promovišu vrline svojih partija, energiju troše, uglavnom, na kritikovanje i napadanje političkih protivnika i više govore o onome šta su drugi uradili loše, nego o onome šta su oni spremni da urade da se trenutno  stanje u
Sarajevo (Foto: phone-travel.com)

Sarajevo (Foto: phone-travel.com)

Politički analitičari  ocenjuju da je ovo od Dejtona do sada „najprljavija kampanja” u kojoj „lovci” na glasove ne biraju sredstva, obećavaju kule i gradove, dok o suštinskim problemima građana ne govori ,gotovo, niko. Oni tvrde da i ova kampanja pokazuje da politički akteri „nisu ni svesni ekonomske, socijalne, političke i svake druge krize u BiH”. Utisak je da i građani ne obraćaju pažnju na bilborde sa kojih im se smeše „našminkani likovi”, mnogi od njih kažu da im izazivaju mučninu  poruke koje im  sa izbornih tribina šalju pojedini kandidati , pokušavajući da ih  ubede da je za „njihovo siromaštvo,  lopovluk i korupciju kriva sadašnja vlast” i da zbog toga  trebaju da  glasaju za „njih” , jer oni imaju viziju kako će povećati zaposlenost, izgraditi puteve, odvesti zemlju u Evropu... Međutim, isti ti koji obećavaju blagostanje,  u proteklim danima kampanje svojim ponašanjem i retorikom pokazali su i neko drugo lice. Umesto da govore o kvalitetnim programima i ubede birače da su bolji od svojih oponenata oni su  pričali, uglavnom, o nesigurnosti, ugroženosti naroda kome pripadaju „opasnosti po BiH”  iskazujući pri tom i otvorenu mržnju prema pojedinim političarima , ali  prema susedima, Srbiji konkretno.
Pročitajte još: ČEPURIN: Zemlje koje ne priznaju granice Srbije traže od nje da prizna granice Ukrajine!
Kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lider Bosanske patriotske stranke Sefer Halilović je, gostujući u emisiji jedne sarajevske televizije,  rekao kako bi on odmah, ukoliko bude izabran, „uhapsio Dodika (Milorada)  za sve ono što lupeta”, a predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, za kojeg kaže da je „četnički vojvoda”, i premijeru  Vučiću „ne bi dozvolio da uđu u BiH sve dok se ne izvinu za zločine koje su počinili njihovi istomišljenici”. „Ako su oni tamo na vlasti kako možemo biti sigurni.Nemojte mi pričati da se Vučić preko noći promenio i da je Nikolić sad gospodin”, rekao je Halilović. Na pitanje voditeljice  kako bi uhapsio predsednika Republike Srpske, on je odgovorio da bi to „uradio vrlo jednostavno”. „ Ova emisija ne služi da bi se sve reklo, mogu da se daju samo neke naznake”, kazo je Halilović i naglasio da bi on  i Eufor  „poslao na Drinu i Unu”, i da bi „ukinuo Oružane snage BiH i uveo obavezno služenje vojske”.Visokom predstavniku Valentinu Incku poručio je da, „ukoliko neće da koristi vlasti, onda neka spakuje kofere i neka ide odavde”. Halilović bi, u slučaju da se dokopa fotelje u Predsedništvu BiH, „odmah priznao i Kosovo”, dok bi bivši poglavar Islamske zajednice u BiH i nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Mustafa Cerić koji je gostovao u istoj televizijskoj emisiji, „ odmah otvorio konzulat u Novom Pazaru”. U predizbornu kampanju u BiH, nažalost, uključili su se i neki mediji koji otvoreno podržavaju pojedine političke subjekte, tako da nema ni objektivne kritike koja bi pomogla profilisanju političke sitiacije u BiH. U javnosti se skoro svakodnevno plasiraju i rezultati kojekakvih anketa, po kojima, bolje upućeni u političke prilike u BiH, mogu zaključiti i ko ih je sprovodio i ko ih je naručio. Većina političkih stranaka bori se za naklonost birača pod sloganima u kojima dominiraju reči „promene, budućnost, narod, da živimo normalno...” za koje analitičari kažu da su istrošeni, „reciklirani” i bez snage da privuku, pre svega, neodlučne birače.
Izvor: Politika (D. Stanišić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA