Najnovije

Šetnja za Vojvodinu: Hoćemo Vojvodinu kao Republiku Vojvodinu!

NOVI SAD - Članovi i pristalice Vojvođanske partije i Vojvođanskog kluba održali su danas u novom Sadu "Šetnju za Vojvodinu" koja je organizovana povodom 26 godina od "jogurt revolucije".
Novi Sad (Foto: JuTjub)

Novi Sad (Foto: JuTjub)

Pristalice su se okupile u Dunavskoj ulici odakle su u organizovanoj šetnji došli ispred zgrade Pokrajinske vlade sa tri zahteva - promena Ustava, federalizacija Srbije i da Vojvodina dobije status Republike. Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić podsetila je da se danas navršava 26 godina od kada su Vojvodini oduzeta ustavom garantovana prava na autonomiju i od kada, kako je kazala, Vojvodina ide u sunovart. "Vojvodina ne može biti razvijena bez pune i stvarne autonomije. Želimo ne samo zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u Vojvodini već i da ona dobije status republike", kazala je Kostićeva. Ona je rekla da organizatori današnje šetnje nisu "autonomaši" kako ih mnogi nazivaju već "republikanci koji hoće Vojvodinu republiku u federalnoj Srbiji".
Pročitajte još:Pajtić: Neću se 2016. godine kandidovati za premijera Vojvodine
Predsedik Političkog saveta Vojvođanske partije Miroslav Ilić rekao je da je pre 26 godina "jedna vlast oduzela Vojvodini pravo na razvoj, a da je druga vlast poslednjih 14 godina nastavila istim putem". Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić istakao je da ta partija nikada neće prihvatati Ustav iz 2006. godine koji je, kako je rekao, razorio Vojvodinu. "Imamo tri jasna zahteva, a to su promena Ustava, federalizacija Srbije i da Vojvodina dobije status Republike", rekao je Odžić. On je dodao i "da sve one koji su glasali za Statut Vojvodine teba da bude sramota jer taj Statut ništa dobro ne donosi Vojvodini". Za današnji dan, pored šetnje za Vojvodinu, bile su najavljene još dve šestnje i to u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici i pokreta Dveri, ali ih je MUP iz bezbednosnih razloga zabranio. Zbog toga su jake policijske snage od ranog jutra bile na lokacijama u strogom centru grada, ali srećom nisu imale razloga za reagovanje jer incidenata nije bilo. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA