Najnovije

SRBIJA: 20,3 odsto ljudi nezaposleno, prosek godina čekanja na posao čak 4 godine!

BEOGRAD - U Srbiji trenutno 20,3 odsto stanovništva nema posao, pokazali su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Direktor NSZ Zoran Martinović kaže da je prosečan broj godina koji nezaposleni provedu čekajući na zaposlenje negde oko 3 godine i 10 meseci.
Sve duže se čeka na birou (foto: Belami)

Sve duže se čeka na birou (foto: Belami)

Na zaposlenje se u proseku čeka skoro četiri godine, a problematična je starosna struktura zaposlenih, budući da značajan broj nezaposlenih čine mlađi od 30 godina i stariji od 50 godina. Ukupna stopa nezaposlenosti u aprilu prošle godine iznosila je 24,1, a u avgustu ove godine registrovano je 757.243 lica na evidenciji NSZ, tačnije 20,3 odsto. Posmatrano prema godinama starosti, učešće mladih do 30 godina na evidenciji NSZ je 26,2 odsto, sto je gotovo isto kao i kod lica starijih od 50 godina (26 odsto). lica sa završenim srednjim nivom obrazovanja (III-V stepen, 54,4 odsto), dok je visokoobrazovanih (VII-VIII) 8,3 odsto na evidenciji. Kada je u pitanju nivo obrazovanja, ukupan broj lica sa niskim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija (I i II stepen) iznosi 241.184 što čini blizu trećine (31,85 odsto) ukupog broja nezaposlenih lica na evidenciji. Najviše je kvalifikovanih Od ukupnog broja lica na evidenciji NSZ, 519.351 lica traži posao duže od 12 meseci (dugoročno nezaposleni) što čini 68,6 odsto, od kojih je 272.962 ili 52,6 odsto žena. Posmatrano prema godinama starosti, najveći porast zapošljavanja je zabeležen kod lica starijih od 50 godina, porast zapošljavanja je naročito izražen kod svih kategorija koje su na evidenciji duže od šest meseci, dok je kod lica koja su na evidenciji NSZ kraće od sest meseci (uobičajeno najzapošljivije kategorije), ovaj porast mnogo manji. Inače, kada je reč o zanimanjima, statistika je pokazala da najteže do posla dolaze pomoćnik prelca, krojači tekstila, tkači, obrađivač kože i krzna, servisni tehničari, tehničari drvoprerađivačke tehnologije, ozelenjavanja naselja i uređenja predela, tehničari uzgoja šuma a najtraženiji su visokoobrazovani, pre svega elektroinženjeri, inženjeri elektronike i IT stručnjaci.
Pročitajte još:Advokati uporni, odloženo 70 odsto suđenja zbog štrajkaDve Srpkinje očevi preveli na islam i poslali u džihad u Siriju!
Do posla teško dolaze i kvalifikovani za oblasti mašinstva i obrade metala, kao na primer servisni mašinski tehničar, servisni mehaničar za poljoprivredne mašine, servisni mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina, autolimar, automehaničar... Problematično je i za one koji bi radili u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, posebno voćarsko-vinogradarskim tehničarima, poljoprivrednim tehničarima za proizvodnju bilja... Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je ranije da je prosečan broj godina koji nezaposleni provedu čekajući na zaposlenje negde oko 3 godine i 10 meseci. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA