Najnovije

Bajatović: O Južnom toku odlučuje Rusija a ne Amerika!

BEOGRAD - Iako je Amerika glasno zatražila od EU da se „prekinu sklopljeni prljavi poslovi“ za Južni tok, sudbinu ovog gasovoda ipak neće određivati zvanični Vašington, već Moskva i Brisel, i to odmah nakon imenovanja novog šefa Evropske komisije, smatraju srpski zvaničnici.
Moskva se pita... Dušan Bajatović (Medija centar)

Moskva se pita... Dušan Bajatović (Medija centar)

U međuvremenu, kako za Kurir tvrdi Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, Beograd ne zaustavlja pripreme za izgradnju ove velike investicije. - Južni tok je geostrateški projekat, koji donosi novi kvalitet u energetskoj stabilnosti Evrope. To je direktan pristup novim količinama gasa koje su nužne Evropi, pre svega jugoistočnoj Evropi, a u njemu učestvuju nemačke, italijanske i francuske firme. Taj gasovod povećava evropsku ekonomsku konkurentnost. Prema tome, on će se graditi jer su interesi Evrope i Rusije jasni. Kako će se podeliti uticaj na političku i ekonomsku moć koju nosi sa sobom, kao i Severni tok, predmet je razgovora. Gas je ekološki energent, a oni koji kritikuju taj projekat ne nude jasne alternative. Jeste da postoji pritisak u vezi sa tim projektom, ali ekonomski interesi i razlozi za njegovu izgradnju nađačavaju pritiske onih koji ga osporavaju. Što se tiče Srbije, pripreme teku u skladu sa rokovima i nije sporna njegova gradnja - rekao je Bajatović za Kurir. I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da se Srbija drži plana, ali dodaje da mi ne odlučujemo o sudbini Južnog toka. - O tome će odlučivati Rusija i EU, i u zavisnosti od njihovog dogovora, zavisiće i sudbina naše deonice gasovoda. Ali o tome tek treba da se razgovara- rekla je Mihajlovićeva. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otputovaće danas u Moskvu ovim povodom.
Pročitajte još:Bajatović: O Južnom toku odlučuju Rusija i EU, a ne SAD

Najviše džihadista ima u Bosni i na Kosovu!

Inače, polemiku u Evropi izazvala je izjava Viktorije Nuland, pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu, koja je članicama EU, ali i kandidatima poručila da od njih traži da „prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnost tih zemalja od jednog izvora snabdevanja energijom“. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA