Najnovije

NA IVICI RATA: Ruski su-27 na manje od metra izveo opasan manevar i pokazao oružje!

Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu, tvrde švedski dužnosnici.
Suhoj (Foto: army.lv)

Suhoj (Foto: army.lv)

Švedska obaveštajna služba (FRA) i švedska vojska zabeležile su povećanje aktivnosti ruskih vojnih snaga u tom delu Evrope. FRA je u četvrtak objavila saopštenje u kome tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom avionu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obavještajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje "mišića". Šveđani tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest meseci. "U nekoliko poslednjih godina zabeleženo je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika. Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne avione drugih zemalja", rekla je Lena Niberg, šefi švedskih obavjštajaca.
Pročitajte još:
Prekinut štrajk policije, počinju pregovori
KONFLIKT U EU: Austrija tuži Britaniju zbog nuklearne elektrane!
Zamenik direktora Združenog štaba švedske vojske Anders Grenstad kaže da vrlo pomno prate rusku vojnu aktivnost u regiji i ističe da ovakvo agresivno ponašanje nije viđeno godinama. Rusija još nije komentarisala švedske optužbe. Vest je izašla u javnost nakon što su prošlog meseca dva ruska lovca su-24 viđena u švedskom vazdušnom prostoru, južno od Olanda. Najveći incident između ove dvije države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Katalina. Tada je ruski avion srušio švedsku nenaoružanu letelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački avion. Sovjetska vlada demnatovala je tada bilo kakvu umešanost u incident i nastavila da ga poriče sve do 1991. godine, uprkos činjenici da su u olupini švedskog aviona pronađeni tragovi naoružanja ruskog miga. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA