Najnovije

ISTRAŽIVANJE: Sa parfemom je žena lepša!

SVET - Ženska lica postaju atraktivnija ako one nose parfem lepog mirisa, otkrili su istraživači iz Amerike. Oni tvrde da mirisi mogu da promene naš izgled i način na koji posmatramo jedni druge. Ipak, parfem ne čini i da izgledamo mlađe.
Miris žene (Foto: wink.sg)

Miris žene (Foto: wink.sg)

Istraživači iz „Monel Kemikal Senses“ centra otkrili su da lica žena izgledaju privlačnije ako one lepo mirišu. - Prijatan miris i privlačnost lica sjedinjuju se u jednu kategoriju. Ovo nam može približiti način na koji mozak obrađuje informacije – kaže DŽanina Sijuber, kognitivni nerulog i vodeći naučnik u istraživanju. Kako je istraživanje izgledalo...!? U studiji je učestvovalo 18 mladih ljudi. Dve trećine su bile žene i one su pitane da ocene privlačnost i godine osam ženskih lica koja su videle na fotografijama. Žene na fotografijama bile su različitih godina. Dok su ocenjivale fotografije, puštan je jedan od pet mirisa. Najprijatniji miris bio je miris ružinog ulja, a najneprijatniji miris ribljeg ulja – ostali su bili mešavine ova dva ulja. Učesnici su pitani da odrede starost žena sa fotografija, privlačnost i prijatnost mirisa koji osećaju.
Pročitajte još:Rambo Amadeus: Odbio sam B92 zbog „Utiska nedelje“
Parfemi i mirisni proizvodi koriste se vekovima za ostavljanje boljeg utiska. Prethodne studije su pokazale da percepcija facijalne privlačnosti može biti uzrokovana korišćenjem prijatnih ili neprijatnih mirisa. Ipak, ostaje nejasno da li mirisi utiču direktno na vizuelnu precepciju karakteristika lica ili alternativno, putem emocionalne evaluacije koja se odigrava u mozgu. Ova studija se koncentrisala na principe na osnovu kojih sudimo o nečijoj privlačnosti i broju godina i uključuje dva različita metoda obrade: atraktivnost se posmatra kao emocionalni proces, dok se na godine gleda realistički. Vizuelni tragovi starosti (više bora i nedostataka) posmatrani su realistično, tako da lep parfem starije nije podmladio u očima drugih. Stariji ljudi koji su prijatno mirisali izgledali su još starije, a mladi mlađe. Izvor: Blic Žena

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA