Najnovije

Šta je Dačić dogovorio u Moskvi!?

Moskva (Foto: Vikipedija)

Moskva (Foto: Vikipedija)

Sa ruske strane delegaciju je predvodio ministar energetike Aleksandar Novak. Ruski tim na zasedanju su činili i zamenik ministra finansija Sergej Storčak, zamenik ministra saobraćaja Nikolaj Asaul, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin i brojni predstavnici ruske privrede. Srpsku delegaciju je predvodio ministar inostrnih poslova Ivica Dačić, a u radu komiteta je učestvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, novi ministar privrede Željko Sertić, kao i srpski ambasador Slavenko Terzić. Takođe, na sastancima radnih grupa su učestvovali i brojni predstavnici Privredne komore Srbije, zaduženi za odnose sa Ruskom Federacijom.

Ivica Dačić sa delom delegacije boravi u Moskvi od ponedeljka 6.oktobra. Tokom jučerašnjeg dana bio je održan sastanak nekoliko radnih grupa koje su usaglašavale i razmatrale mnoga pitanja. Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je sa svojim ruskim kolegom Aleksandrom Novakom tokom rada odgovarajuće radne grupe obrađivao aktuelne teme poput NIS-a i isporuka gasa. Danas je ministar Antić za „Glas Rusije“ potvrdio da Srbiju čeka „topla“ zima:

Pre svega, ovo je nastavak naše saradnje u oblasti energetike koja je bez ikakve dileme ključni segment privredne saradnje RF i RS. Razmotrili smo naše zajedničke projekte, najpre zajedničku kompaniju NIS. Dogovorili smo se da bi trebalo ponovo napraviti jedan presek strategije razvoja NIS-a. Razgovarali smo o dugovima za energente, i sa tim u vezi dogovorili smo se da NIS poveća svoj vlasnički udeo u Petrohemiji za račun dugova. Zamolili smo naše ruske partnere da nam pomognu da nađemo u RF investitora za Petrohemiju.

Takođe, razgovarali smo oko snabdevanja gasom i eventualnim poremećajima u isporukama gasa. Naši ruski partneri su nam obećali da će učiniti sve da Srbija ima dovoljne količine gasa, tako da očekujem, ali imam i čvrsta obećanja da Srbiju očekuje jedna stabilna zima.

Što se Južnog toka tiče, potvrđeno je da se sve aktivnosti odvijaju u sklad u sa predviđenom dinamikom. Sve ostalo ide nekim svojim tokom, a time se bave Srbijagas sa jedne strane i Gasprom sa druge. Tako da tu nije bilo nikakvih novih momenata.

Pročitajte još:(VIDEO) Pogledajte uživo borbe na Donjeckom aerodromu!

Osim potvrđivanja ranije dogovorenih projekata bilo je reči i o sasvim novim idejama i mogućim investicijama. O veoma zanimljivim budućim zajedničkim projektima, javnost je danas, nakon sastanka obavestio ruski ministar energetike Aleksandar Novak:

Međuvladin komitet se sastaje jednom godišnje, ali saradnja i aktivnosti radnih grupa traju tokom čitave godine. Redovno se pojavljuju novi projekti. Danas smo razmatrali učešće ruskih kompanija u privatizaciji onih preduzeća koje je srpska strana stavila na spisak. Već 26 ruskih kompanija želi i rešeno je u nameri da učestvuje u privatizaciji srpskih preduzeća. Takođe, kao što je već rečeno, predviđene su dodatne investicije u NIS. Osim toga, na dnevnom redu su danas bile i investicije koje su tek započete i ima još vremena do njihove realizacije- a to je najpre rekonstrukcija železnica u Srbiji u vrednosti od milijarde dolara.

Veoma interesantan je i novi projekat stvaranja zajedničkog preduzeća koje bi trebalo da proizvodi radiofarmaceutske preparate, odnosno preparate nuklearne farmacije . Sa srpske strane učestvovaće Institut za nuklearne nauke iz Vinče, a sa ruske strane Rosatom, piše Glas Rusije.

Nedavno je bio potpisan Sporazum o namerama, a danas smo već konkretnije razradili mogućnost da se u Srbiji proizvodi oprema za naplatne rampe na autoputevima... Želja nam je da pokrenemo proizvodnju i u Rusiji i u Srbiji.

Da nisu samo privredne teme bile zastupljene tokom posete srpske delegacije Moskvi, govori i činjenica da je ministar inostranih poslova Dačić, kao kopredsednik žirija juče potvrdio da će unutrašnjost hrama Svetog Save urediti umetnici iz Rusije i Belorusije. O pojedinostima, za „Glas Rusije“, ministar Dačić govori:

Juče je bila završena sednica žirija i izabrano je konačno rešenje projekta za izradu mozaika za unutrašnje ukrašavanje Hrama Svetog Save u Beogradu. To je inače deo međudržavnog sporazuma koji je potpisan još pre nekoliko godina, gde je ruska strana prihvatila da praktično bude donator izrade mozaika. Ovaj mozaik će biti površine više od 15 hiljada kvadratnih metara, na njemu će raditi više od 300 umetnika svakog dana. Ukupna vrednost radova je veća od 30 miliona evra.

Po nekim procenama, ovaj posao bi trebalo da bude završen u narednih pet godina. Ovo rešenje, koje je juče usvojeno, kombinacija je rešenja koje je dala Ruska akademija umetnosti i sa druge strane beloruski izvođači.

O pripremama za predstojeću posetu predsednika Putina srpskoj prestonici, razgovarali smo sa ruskim ambasadorom u Beogradu- Aleksandrom Čepurinom:

Predsednik Putin dolazi i da bi prisustvovao obeležavanju 70.godišnjice oslobođenja Beograda od fašističke okupacije, ali i kako bi odao počast ruskim borcima koji su pali u borbama tokom Prvog svetskog rata. Zato se sada razmatra i poseta Ruskom nekropolju povodom 100.godišnjice početka Velikog rata.

Takođe, pripremaju se i politički i ekonomski pregovori koji će biti vođeni tokom posete predsednika Putina. Osim toga, radi se na organizaciji velike vojne parade, koja će u Beogradu biti održana nakon 30 godina. Na paradi će učestvovati veliki broj Srba, ali i ruska pilotska grupa „Striži“. Ova parada bi trebalo da podseti na veliku i hrabru prošlost, ali i da pokaže da dva naroda sa optimizmom gledaju u budućnost.

Za 8.oktobar, poslednji dan posete srpske delegacije, predviđeno je učešće ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković na sajmu „Zlatna jesen“. Delegacija iz Beograda će obići brojne srpske izlagače na ovom poljoprivrednom sajmu, koji će otvoriti ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA