Najnovije

ŠUGUROV: Trampa severa Kosova za „Preševsku dolinu“ smirila bi region

Šef  ruske kancelarije u Prištini Andrej Šugurov ocenio je da je najbolja opcija za smirivanje regiona da se Prištini da „Preševska dolina“ a Srbiji sever Kosova.
Podela ? (Foto: Fejsbuk)

Podela ? (Foto: Fejsbuk)

Napominjući da iznosi lični stav ,on je u intervjuu za prištinski dnevni list „Zeri“ ocenio da je odluka koja je prošlog veka doneta o toj teritoriji bila veštačka. Ruski diplomata je ubeđen da manjine nemaju budućnost na Kosovu i da bi zbog toga razmena teritorija između Kosova i Srbije bila najopravdanija opcija za obe strane i da stanje treba da se vrati na sredinu prošlog veka kada je „Preševska dolina“ bila kosovska a sever srpski. „Mislim da bi ovo bila najopravdanija opcija. Ali ponavljam, ovo je samo moje lično mišljenje koje je formirano nakon pet godina boravka na Kosovu“, rekao je Šugurov. Prema rečima ruskog diplomate, postojao je sporazum „Trojke“ o tome kada treba priznati nezavisnost Kosova uključujući i priznavanje od strane Rusije i Srbije, ali je, kako kaže, takav sporazum uništio američki predsednik DŽordž Buš.
Pročitajte još: (VIDEO) Pogledajte kako žandarmi u haustoru tuku Vučićevog brata!
Navodeći da on nema status zvanično akreditovanog diplomate na Kosovu i da zbog toga može otvorenije da govori, Šugurov kaže da se, kad je reč o političkoj situaciji na Kosovu, slaže sa izjavom bivšeg američkog posrednika Frenka Viznera da je ona nanela štetu imidžu Kosova kako unutar Kosova tako i na međunarodnom planu. Upitan o kontaktima sa srpskim predstavnicima na Kosovu i koga oni treba da podrže, Šugurov je rekao: „Nije moj posao da delim savete Srbima sa Kosova. Smatram da ako oni nekoga slušaju onda će to biti lideri u Beogradu. A koga treba da podrže mislim da je rekao Aleksandar Jablanović, lider „Srpske“. Oni će podržati onog ko ima većinu u skupštini.“ „Srpska“, dodao je, treba da bude deo vlade Kosova jer im to omogoućavaju Ahtisarijev plan i ustav Kosova. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Šugurov je rekao da mu je žao što Rusija nije partner u tim razgovorima, dodavši da zbog toga ne može davati nikakve preporuke ni jednoj strani, ali da jednostavno Rusija prati tok tog dijaloga. On je dodao da je dobro što se pregovara a ne da se ratuje i da nema dilema da treba pregovarati jer će time da se poboljša život Srba i manjina. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA