Najnovije

Danas izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU

BRISEL - Komesar EU za proširenje Štefan File predstaviće danas u Briselu godišnji izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja kandidada u procesu pridruživanja.
Put razdora?(ilustracija RTV)

Put razdora?(ilustracija RTV)

File, kome 1. novembra ističe mandat u Evropskoj komisiji, izveštaj će najpre predstaviti članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a zatim će u sedištu EK održati konferenciju za štampu. Od svih balkanskih zemalja u procesu pridruživanja Srbija će dobiti najpozitivniji izveštaj Evopske komisije. Tanjugov izvor ističe da je "Srbija ostvarila najveći napredak od šest balkanskih zemalja", čiji se napori ka članstvu u EU ocenjuju godišnjim izveštajem Komisije. Primedbe će se odnositi na tempo reformi pravosuđa, stanje u medijima i izgradnju gasovoda Južni tok, koji prema oceni EU nije u skladu sa evropskim propisima. I pored ti primedbi, iz izveštaja proizlazi da je Srbija u poslednjih godinu dana napredovala više od ostalih zemalja kandidata u regionu, između ostalog zato što je u nekoliko zemalja u okruženju došlo do zastoja u evropskim integracijama. Izveštaj neće sadržati zahtev da se Srbija prilključi sankcijama protiv Rusije. Prema rečima neimenovanog funkcionera EU, u zaključcima izveštaja će se naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, da se očekuje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u EU i da je to sve što EK ima da kaže na ovu temu. Izvori navode da se u izveštaju veoma pozitivno ocenjuje uspešno održavanje Parade ponosa u Beogradu i da je ton celog dokumenta u načelu pohvalan. Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije. Komisija je, u skladu sa dosadašnjom praksom, pripremila i poseban izveštaj o Kosovu, uz obaveznu zvezdicu sa referencom na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenje Međunarodnog suda pravde. File je u autorskom tekstu ocenio je da je impresivno koliki je put u procesu evropskih integracija prešla Srbija tokom petogodišnjeg mandata EK koji ističe za nekoliko nedelja, da je postala jedan od najbližih partnera EU, a srpska vlada zauzela pravi stav prema reformama za modernizaciju države. Prema njegovim rečima, ozbiljni ekonomski izazovi sa kojima se Srbija suočava, otežani nedavnim poplavama, zahtevaju hrabrost i volju političkog vođstva, kao i građana, a ohrabruje to što je "srpska vlada sama postavila ambiciozne ekonomske ciljeve, njen dobar početak primene strukturnih reformi i nastavak dijaloga sa Kosovom". "Srpska vlada je postavila ambiciozan plan za pregovore. Takođe, zauzela je pravi stav prema reformama kao prema šansi za modernizaciju države", istakao je File.
Pročitajte još:U izveštaju UN ni reči o masovnim grobnicama pronađenim u blizini DonjeckaSTUDENTI: U ponedeljak blokiramo ceo Beograd!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA