Najnovije

Jeremić predstavio svoj novi časopis "Horizonti"

BEOGRAD - Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je večeras prvi broj časopisa "Horizons" (Horizonti), koji je posvećen temama iz oblasti međunarodnih odnosa i održivog razvoja.
Vuk Jeremić (Foto: JuTjub Skrinšot)

Vuk Jeremić (Foto: JuTjub Skrinšot)

CIRSD, koji je pre godinu dana osnovao bivši šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, pokrenuo je ovaj časopis sa idejom da predstavi novu forum za globalnu raspravu o važnim međunarodnim pitanjima koja oblikuju i utiču na dešavanja na svetskoj političkoj sceni. "Trudili smo se da ovo bude ona vrsta publikacije u kojoj se sučeljavaju mišljenja", izjavio je predsednik CIRSD Vuk Jeremić predstavljajući prvi broj časopisa u kojem se, kako je objasnio, iznose pogledi, a ne politički stavovi. "Želeli smo da pokažemo da je moguće napraviti svetski proizvod u Srbiji, baviti se ozbiljnim razmišljanjima i ukrštanjima mišljenja po pitanju međunarodnih odnosa, a iz ove zemlje", istakao je Jeremić. On je izrazio uverenje da je ovaj časopis dostojan poređenja sa nekim od najuticajnijih svetskih publikacija koje se bave ovom tematikom, kao i da će "Horizons" dati značajan doprinos javnoj debati u Srbiji.
Pročitajte još:Lukašenko: Nisam za priznavanje nezavisnosti Novorusije
Dok je noseća tema prvog broja svet u previranju na stotu godišnjicu Prvog svetskog rata, glavna tema u narednom broju biće - odnos Rusije i Zapada, kako je najavio Jeremić, koji je i glavni urednik časopisa. Pored Jeremića, časopis su predstavili i bivši šef diplomatije Kipra Markos Kiprijanu, glavni i odgovorni urednik "Politike" LJiljana Smajlović i profesor fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Kiprijanu je novi časopis opisao kao vrstu korisnog foruma raznolikog sastava koji omogućuje dijalog i razmenu ideja na multilateralnom nivou u cilju rešavanja zajedničkih, globalnih problema. Prema rečima profesora Simića, pojava ovog časopisa "sigurno budi optimizam i predstavlja svež dah ne samo u našoj, već i svetskoj produkciji", s obzirom na to da živimo u vremenu u kojem se intelektualni dijalog gasi, a nacije se zatvaraju u sebe. Čestitajući Jeremiću na časopisu "Horizons", LJiljana Smajlović je ocenila da je ova publikacija pogodna kako bismo u Srbiji naučili tu vrstu žargona i postali ravnopravni sagovornici, jer se, kako je rekla, i uz upotrebu eufemizma može "škrgutati zubima". "Ovo jeste svetski proizvod i po kvalitetu je uporediv sa najboljim svetskim publikacijama kao što su "forejn polisi" i "forejn afers", zaključila je ona. Za prvi broj, svoje ekskluzivne tekstove pripremili su, između ostalih, predsednik Urugvaja Hoze Muhika, premijer Turske Ahmet Davutoglu, šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, kineski ministar razvoja Li Vej, doskorašnji premijer Australije i predsednica Švajcarske Kevin Rad i Mišlin Kalmi-Rej, zatim profesori DŽefri Saks, Kristofer Klark i DŽon Kajger, kao i Franko Fratini, Migel Moratinos i DŽordž Fridman. Nakon upoznavanja domaće javnosti, svetska promocija časopisa zakazana je za početak novembra u sedištu UN u NJujorku. Časopis je štampan na engleskom jeziku, izlaziće tromesečno, a sadržaj prvog broja dostupan je i na sajtu www.cirsd.org. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA