Najnovije

Ministar prosvete: Studentski zahtevi su smisleni ali nisu vredni protesta

BEOGRAD - Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je večeras da su zahtevi studenata koji protestuju već nekoliko dana "smisleni", ali da nisu vredni "cepanja cipela" na ulicama.
Studentski protest (Foto: mašinac.org)

Studentski protest (Foto: mašinac.org)

Verbić je, gostujući u na RTS-u, rekao da mesec dana posle izmene Zakona o visokom obrazovanju nije vreme za proteste i objasnio da je studentima moguće izaći u susret podzakonskim aktima. On je dodao da organizator protesta Studentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS) nije do sada tražila sastanak sa njim i da je njihove zahteve čuo u medijima. "Koliko vidim šta se piše, studenti traže smislene stvari, ali kad pogledam spisak - tu je na prvom mestu da imaju šest ispitnih rokova... Svi ovi zahtevi ne opravdavaju "cepanje cipela" na ulicama", rekao je Verbić. Ministar je istakao da su studenti uvek dobrodošli i da Ministarstvo prosvete želi da ostvari dijalog sa njima, ipak dodavši da zahtevi SKONUSA ne dolaze u pravi čas. "Mesec dana posle izmene zakona nije vreme za proteste. Hoćemo prvo da čujemo njihove zahteve, ali zakon je donet i mora da se poštuje", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se podzakonskim aktima na neki način izađe u susret studentima i zamolio ih da budu strpljivi dok se ne donese novi zakon. "Već smo naglasili i najavili izradu novog zakona koji krajem sledeće godine treba da se nađe u Skupštini", rekao je ministar i istakao da je sadašnji izmenjeni Zakon o visokom obrazovanju pozitivno ocenjen u najnovijem Izveštaju Evropske komisije.
Pročitajte još:Ukradene automatske puške iz magacina na aerodromu Nikola Tesla!Ebola preti i Srbiji, diže se nivo zaštite!
Ministar je rekao da je 2.500 studenata prepoznalo peticiju kao mehanizam kojim će tražiti određene izmene u zakonu i najavio da će se sutra sastati sa njihovim predstavnicima. Za petak je zakazan sastanak sa predstavnicima SKONUS-a, koji su se, kako kaže Verbić, juče prvi put javili i zatražili razgovor sa ministrom. "Dobili su prvi mogući termin i biće primljeni u petak. Nikad ranije nisu tražili sastanak sa ministrom prosvete. Tokom leta su slali određene primedbe na predložene izmene zakona, neke su možda uvažene, a svakako nisu tražili sastanak", rekao je Verbić. Dodao je da ne zna šta će se desiti ukoliko se ne postigne dogovor sa studentima i da prvo mora da se sastane sa njima i čuje njihove zahteve.  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA