Najnovije

Papa Franja sa kardinalima slušao o radostima seksa!

VATIKAN - Papa Franja, kardinali i biskupi iz celog sveta su se našli na neočekivanom predavanju o radosti seksa, koje im je održao jedan par katolika, doveden da im govori o tome šta čini njihov brak trajnim.
Papa Franja (Foto: ecuadortimes.net)

Papa Franja (Foto: ecuadortimes.net)

Ron i Mavis Pirola, roditelji četvoro dece, iz Sidneja u Australiji, rekli su u Vatikanu na skupu 200 prelata da ih je seksualna privlačnost zbližila pre 57 godina, i da im je seks pomogao da očuvaju brak 55 godina. Male stvari koje smo radili jedno za drugo, telefonski pozivi i ljubavne poruke, način na koji smo planirali kako da zajedno provedemo dan, i sve što smo delili, bili su izrazi naše čežnje da budemo intimni jedno s drugim", rekao je par u zajedničkoj izjavi na sastanku iza zatvorenih vrata u ponedeljak uveče, o čemu su se detalji saznali dan kasnije. - Postepeno smo uvideli da jedino što razlikuje naš odnos od bilo kojeg drugog hrišćanskog odnosa, jeste seksualna intimnost, a da je brak sveta seksualna tajna sa potpunim izražajem u seksualnom odnosu, rekli su oni. Publika sveštenika, u celibatu, našla se uhvaćena na prečac. - Iskreno govoreći, mi - biskupi, o 'tome' uglavnom ne govorimo, rekao je novinarima britanski kardinal Vinsent Nikols kome je očito bilo neprijatno da i govori o temi predavanja. - Ali, saslušati uvodno izlaganje o 'tome', mislim da je otvorilo jednu temu... a to je i priznanje da je 'to' često najvažnije za dobrobit braka, dodao je on. Papa je sazvao dvonedeljni sastanak biskupa da bi pokušali da dođu do toga kako da crkveno učenje o mnoštvu pitanja katoličke porodice - braku, razvodu, homoseksualnosti i o seksu, približe savremenim katolicima. Debata će se nastaviti oktobra iduće, 2015. godine, a vrhunac će biti kada papa izda konačni dokument s preporukama koje mu ponudi sinod. Nekoliko biskupa se požalio da je učenje Vatikana o seksualnim pitanjima često nedokučivo za običnog čoveka. Glavni dokument Vatikana o seksu, poslanica "Humanae Vitae" iz 1968. godine, izlaže protivljenje crkve veštačkim sredstvima protiv začeća, uz komplikovane moralne teološke argumente i uz 41 fusnotu. Ron i Mavis Pirola rekli su na skupu da povremeno čitaju crkvena dokumenta o porodičnim stvarima, "ali kao da su s druge planete: jezik je težak i ne baš u vezi s našim iskustvom". Tom Rosika, portparol Vatikana, rekao je da je nekoliko biskupa ukazalo da crkva mora da nađe "nov jezik" da bi objasnila svoje učenje i da bi privukla ljude. - Izrazi, kao što je 'život u grehu', 'suštinski poremećen' ili 'kontraceptivni mentalitet" nisu nužno reči koje pozivaju ljude da se približe Hristu i Crkvi", rekao je on, navodeći primedbu jednog od biskupa.
Pročitajte još:

U izveštaju UN ni reči o masovnim grobnicama pronađenim u blizini Donjecka

MOZGOVOJ: Porošenko se prema Novorosiji odnosi kao Hitler prema SSSR

Vatikan je odabrao bračni par Pirola i druge uzorne katolike za učešće na sinodu, da bi biskupi stekli osećaj kroz šta prolaze stvarne, savremene katoličke porodice, i da bi čuli njihove predloge o tome kako crkva da im pomogne i kako da ih podrži. NJihovo predavanje je pokazalo koliko se sinod promenio pod sadašnjim papom, a pokazalo je i koliko je dobrodošao njegov rad. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA