Najnovije

SPOR BEZ IZLAZA: Rusima i Ukrajini će trebati gasni posrednik

Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogaz nikako ne mogu da reše pitanje ukrajinskog duga i ruske cene goriva. Eksperti ne isključuju da ovaj problem može da reši privatna posrednička kompanija. I najverovatnije će to biti poverenik Gasproma.
Problemi oko gasa Ukrajini (foto: RIA Novosti)

Problemi oko gasa Ukrajini (foto: RIA Novosti)

U Ukrajini se već pojavio deficit gasa, što ozbiljno komplikuje rad industrijskog kompleksa. Izvori na energetskom tržištu izjavljuju da u zemlji može da se pojavi uvoznik goriva isključivo za industrijske potrošače. Šanse da se u Ukrajini ponovo pojavi gasni posrednik procenjuje ekspert za energetska pitanja Valentin Zemljanski, bivši sekretar za štampu Naftogaza: Ne radi se o potrebi da se napravi posrednik, već o mogućnosti da se reše problemi isporuka gasa zimi. Nažalost, na današnji dan se sustiče takva sitaucija da, predavši tužbu Stoklohmskoj arbitraži, Ukrajina je zablokirala sebi mogućnost da traži uzajamno prihvatljiva rešenja sa RF. Tačnije, ne čak da ih traži, već da ih pravno formuliše, zato što u takvom slučaju menjamo sadržaj ugovora, znači, menja se predmet tužbe. A ako je predmet tužbe promenjen, on se ne uzima na razmatranje. Zbog takvog pravnog kazusa sasvim je realno da najprihvatljivija varijanta može da bude pojava posrednika koji će vršiti funkcije kupovine obima gasa koji nedostaju od Rusije. Tačnije, to će biti privremeni posrednik? Sudska rasprava može da traje prilično dugo, godinu, godinu i po. Tačnije dve godine ovaj posrednik će raditi. Kao drugo, kod nas je za nezavisne kompanije uveden PDV za uvoz gasa, tačnije, mnogo toga će zavisiti od cene koja bude dogovorena. Ako ova cena bude iznad 300 dolara, rad gasnog posrednika će biti jednostavno nerentabilan. Čak ako on bude prodavao gas industriji, on će u najboljem slučaju biti na nuli, a u najgorem radiće na svoju štetu.
Pročitajte još:Prvi čovek preminuo u SAD od ebole !(VIDEO) ZVER OD KOMANDANTA: Pogledajte kako na granatiranje reaguje komandant Givi!
Ako se posrednik pojavi, šta će biti sa Naftogazom? Ako Naftogaz preuzima na sebe čitavo socijalno opterećenje, u suštini, on postaje gubitnička kompanija. Jasno je da je nemoguće danas podići tarife za stanovništvo do ekonomski opravdanog nivoa – sve će se završiti time da će ljudi jednostavno prestati da plaćaju. Naftogaz će potpuno zavisiti od kompenzacija tarifne razlike iz budžeta, a stanje našeg budžeta moglo bi da bude mnogo bolje. Ko može da bude taj posrednik? Imamo 280 kompanija koje imaju licencu za isporuku gasa. One u datom slučaju mogu da budu kontragenti. Pitanje je da li će moći da se postigne dogovor sa RF o isporuci gasa i po kojoj ceni. Mogu da postoje veliki faktori, tačnije veliki ukrajinski oligarsi, koji mogu da odu u Moskvu i da probaju da postignu dogovor sa Gaspromom. Ali opet, vlada je u pat situaciji, i naravno, krupni kapital će tražiti za sebe povlastice. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA