Najnovije

ISIL sve opasniji, teroristi iz Egipta se priključili organizaciji!

KAIRO - Glavna džihadistička grupa u Egiptu, Ansar Beit al-Makdis, priključila se ekstremističkoj organizaciji Islamska država (IS) koja deluje u Iraku i Siriji, zaklevši joj se na vernost na zvučnom snimku koji je danas postavila na Tviteru.
DŽihadisti (Foto: Jutjub printskrin)

DŽihadisti (Foto: Jutjub printskrin)

"Zaklinjemo se na vernost kalifu Ibrahimu Ibn Avadu... koga ćemo slušati i kome ćemo se pokoriti", čuje se na zvučnom snimku koji je objavljen na nalogu egipatske džihadističke grupe na Tviteru, a te reči su upućene lideru IS Abu Bakr al-Bagdadiju, prenosi AFP. Otkako je egipatska vojska zbacila islamističkog predsednika Mohameda Morsija u julu prošle godine, glavna egipatska islamistička grupa sprovodi nasilje iz svog uporišta na Sinajskom poluostrvu ubijajući policajce i vojnike. Ova grupa je i ranije izražavala podršku IS, ali joj se do danas nije zaklela na vernost. Portparol egipatskog ministra unutrašnjih poslova Hani Abdel Latif rekao je da priključenje grupe Ansar Beit al-Makdis ekstremističkoj organizaciji IS ništa ne menja u borbi egipatskih vlasti protiv militantnih aktivista. "Sve su to isti teroristi koji samo imaju drugačija imena", istakao je on.
Pročitajte još:U eksploziji u Harkovu osam povređenihGEBELS DŽIHADA: Popularnost ovog repera je tajno oružje islamista
Grupa Ansar Beit al-Makdis je formirana za vreme bezbednosnog vakuuma koji je usledio nakon što je u revoluciji tokom "arapskog proleća" 2011. zbačen dugogodišnji predsednik Hosni Mubarak. Ova grupa, koja želi da stavi na snagu islamski zakon i osveti islamiste ubijene posle Morsijevog svrgnuća, izvodila je prekogranične napade na susedni Izrael, kao i napade na egipatske vojnike i policajce, navodi francuska agencija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA