Najnovije

Hipo Alpe Adria: Odluka NBS je opravdana

BEOGRAD - Odluka Narodne banke Srbije (NBS) o smanjenju referentne kamatne stope za 50 baznih poena na 8,0 odsto opravdana je sa stanovišta slabljenja inflatornih pritisaka, koji su pod pritiskom slabe domaće tražnje, ocenjuju danas za Tanjug analitičari Hipo Alpe Adria banke.
Opravdano? (Foto: internationaltradenews.com)

Opravdano? (Foto: internationaltradenews.com)

Kako navode, današnja odluka NBS je donekle iznenadila aktere na tržištu, koji su uglavnom očekivali da će referentna kamatna stopa biti zadržana na 8,5 odsto. Najnoviji podaci iz oktobra o kretanju inflacije, podsećaju analitičari Hipo banke, ukazuju na godišnji rast cena od svega 1,8 odsto, što je osmi uzastopni mesec ispod donje granice ciljanog koridora od 4,0 procenta plus/minus 1,5 odsto. U predstojećem periodu, ipak, kako procenjuju, moguće je blago ubrzavanje godišnje inflacije, i povratak u granice ciljanog koridora krajem ove i početkom sledeće godine, pre svega usled povećanja pojedinih administriranih cena, kao i postepenog snižavanja efekta niske baze. Iz Hipo banke napominju da su, uprkos slabim inflatornim pritiscima, tržišta uglavnom očekivala zadržavanje restriktivnosti monetarne politike, imajući u vidu aktuelno povećanje depresijacionih pritisaka na vrednost dinara.
Pročitajte još:U svetu nafta drastično jeftinija dok je u Srbiji pad skoro nebitanZapad potrošio pet milijardi dolara za destabilizaciju Ukrajine!
"Ovo slabljenje je, po svemu sudeći, u skladu sa postepenim širenjem trgovinskog deficita i daljim razduživanjem privatnog sektora prema inostranstvu. Iako bi monetarno popuštanje eventualno moglo doprineti depresijacionim pritiscima, ovaj efekat će, po svemu sudeći, biti znatno umanjen usled istovremene odluke NBS da poveća obavezu izdvajanja devizne obaveze u dinarima za dva procentna poena na 34 i 26 odsto, u zavisnosti od ročnosti", ocenjuju finansijski stručnjaci Hipo banke. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA