Najnovije

Kredit Svetske banke u februaru ili martu

BEOGRAD - Kredit Svetske banke (SB) Srbiji za podršku budžetu mogli bi da očekujemo u februaru ili martu 2015, a o tome će se razgovarati nakon što resorni ministar 29. novembra izađe sa planom za 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju, izjavio je danas šef kancelarije SB u Srbiji, Toni Verheijen.
Evro (Foto: Vikimedia)

Evro (Foto: Vikimedia)

"Tek kada ministar izađe sa planom za ta preduzeća, bord direktora Svetske banke će zasedati da razgovara o potencijalnom kreditu", rekao je Verheijen na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke, održanoj u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. On nije mogao da precizira o kolikom iznosu je reč, jer će to, kako kaže, zavisiti od vladinog programa reformi i od potreba Vlade Srbije za finansiranjem. "Ne želim da govorim o cifri, jer je potrebna podrška i za druga područja. To je deo razgovora koji se vodi", kazao je i objasnio da je cifra od 250 miliona dolara prvobitno planirana za 2014.
Pročitajte još:Vučić: Nisam siguran da ćemo uspeti sa reformama javnih preduzeća
Međutim, kako dodaje, taj kredit nije korišćen u ovoj godini a u 2015. će se razgovarati u skladu sa računicom i potrebama za tu godinu. Svetska banka bi, prema njegovim rečima,mogla da finansira restrukturiranje državne uprave, otpremnine za radnike koji ostanu bez posla u javnom sektoru i povećanje učinka javnog sektora. Verheijen je rekao da Srbija kasni sa reformama i da taj proces mora da pogura ako želi da bude članica EU. Podsetio je takođe da EU i dalje ne smatra Srbiju funkcionalnom tržišnom ekonomijom i da to mora da se promeni, ocenivši da su mere fiskalne konsolidacije do sada dobro izbalansirane. Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ocenio je danas da će 2015. godina biti teška, ali da se, ako se kroz reforme postave dobri temelji, može očekivati dinamičan ekonomski rast u 2016. i 2017. godini. "Srbija se, kao i ostale zemlje centralne i istočne Evrope suočava sa padom bruto domaćeg proizvoda, ali se narednih godina očekuje uticaj situacije u EU gde se očekuje rast BPD 1,6 odsto. Procena Rajfajzen banke je da će privreda Srbije ove godine biti urecesiji a da će u 2015. biti u stagnaciji", naveo je Petrović. Rajfajzen banka očekuje nastavak pritisaka na dinar u poslednjem tromesečju 2014. kazao je on i dodao da je u ovoj godini slabljenje dinara od tri do četiri odsto prihvatljivo za ekonomiju. "Kurs jako bitan za privredu Srbije jer se većina poslova obavlja u čvrstoj valuti", konstatovao je Petrović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA