Najnovije

Patrijarh Kiril stigao u Beograd

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril doputovao je danas u trodnevnu posetu Srbiji gde će, kako je najavljeno, osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom i razgovarati sa najvišim crkvenim i državnim zvaničnicima.
Poglavar Ruske Crkve patrijarh Kiril (foto: bobruisk.hram.by)

Poglavar Ruske Crkve patrijarh Kiril (foto: bobruisk.hram.by)

Ruskog patrijarha na aerodormu "Nikola Tesla" dočekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i crkveni vrh. Reč je o jednoj od redovnih međucrkvenih poseta tokom koje će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati ne samo o najvažnijim pitanjima hrišćanskog sveta, već i o svim drugim pitanjima vezanim za život dveju crkava. Saradnja srpske i ruske pravoslavne crkve, dve sestrinske i autokefalne crkve, vekovima je bila bliska, prisna i iskrena, poručio je vladika bački Irinej na konferenciji za novinare uoči dolaska ruskog patrijarha, a povodom medijskih napisa da on dolazi da bi "SPC održao lekciju". Tokom posete patrijarhu moskovskom i sve Rusije biće uručen počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa na naučnom polju.
Pročitajte još:Holandija demantuje: Ruski avioni nisu ušli u vazdušni prostor Estonije i Litvanije
Patrijarsi Irinej i Kiril će u subotu, 15. novembra u Devojačkom parku osveštati spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je nedavno proglašen svecem. "Taj spomenik je prvi na našem tlu, to je zajednička inicijativa dve države i značajan je zato što je posle neborjenih spomenika staljinu i Lenjinu, a posle Informbiroa samo Lenjinu, prvi spomenik iz klasične ruske istorije", rekao je vladika Irinej. Ruski patrijarh će položiti i venac na spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju u Beogradu, održati pomen na grobu patrijarhu Pavlu u Rakovici, a na završetk uposete služiće liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru. Ovo je druga zvanična poseta patrijarha moskovskog Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA