Najnovije

Ukrajina i Slovačka protiv "Južnog toka"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko sastao se sa zvaničnicima Slovačke i ocenio da izgradnja gasovoda "Južni tok" nije u interesu ni Ukrajine ni Slovačke.

Južni tok (Foto: JuTjub)

Južni tok (Foto: JuTjub)

Petro Porošenko je rekao da su sankcije koje je Evropska Unija uvela Rusiji značajna pomoć njegovoj zemlji jer se u Ukrajini "vodi borba za EU, za vrednost i bezbednost", prenosi Beta. Predsednik slovačke Andrej Kiška je dodao da niko ne želi sankcije. Ipak, naveo je Kiška, ako dijalog ne funkcioniše, onda se situacija menja. "Ako vidimo da jedna zemlja krši međunarodne sporazume, da anektira teritoriju druge zemlje, a da dijalog ne pomaže - onda moraju da dođu dela", naveo je Kiška nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom. Porošenko je u Bratislavu stigao na poziv Andreja Kiške da zajedno sa predsednicima zemalja Višegradske četvorke i predsednikom Nemačke Joakimom Gaukom proslave danas u Bratislavi, a sutra u Pragu 25. godišnjicu "plišane revolucije", koja je dovela pad komunističkog režima nakon četiri decenije.
Pročitajte još: Bivši sekretari odbrane SAD kritikuju Obamu
Porošenko i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji je sa Porošenkom razgovarao o pomoći Ukrajini, saglasili su se da planovi o gasovodu "Južni tok" preko Balkana nisu u interesu ni Slovačke ni Ukrajine. "Slovačka nikada neće poći protiv jedinstva EU ali u ovom trenutku je važno da se pre svega pomogne Ukrajini u teškom periodu koji je očekuje", kazao je Lajčak o odnosu Bratislave prema sankcijama protiv Rusije. Porošenka je pred sedištem slovačkog predsednika dočekala grupica od oko 30 proruskih demonstranata koji su Porošenku skandirali "Fašisto, fašisto", mašući zastavama samoproklamovane seperatističke Novorusije. "Došli smo da izrazimo protest zbog uzajamnog ubijanja dva bratska naroda", rekao je slovačkim medijima jedan od demonstranata i dodao da su se okupili spontano i da ih niko nije organizovao.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA