Najnovije

Dobra predstavljenost srpskog izdavaštva u inostaranstvu

BEOGRAD - Srpsko izdavaštvo ove godine predstavljeno je na osam važnih međunarodnih sajmova knjiga u inostranstvu publici koju je činilo više od pola miliona ljudi, stručnjacima, izdavačima i medijima, saopštilo je Udruženje izdavača i knjižara Srbije.
Srpskom izdavaštvu ide dobro (Foto: narodnopozorište.rs)

Srpskom izdavaštvu ide dobro (Foto: narodnopozorište.rs)

Povodom uspešnog nastupa Srbije na juče završenom Sajmu knjiga u Zagrebu, Udruženje je saopštilo da je zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Srbija imala nacionalni štand na sajmovima knjiga u Zagrebu, Lajpcigu, Skoplju, Solunu, Frankfurtu i, što je od posebnog značaja, u Moskvi i Sarajevu, gde je nastupala posle višegodišnje pauze a u planu je i učešće na manifestaciji u Sofiji. U odnosu na prošlogodišnja tri nastupa, ove godine Srbija se predstavlja na osam veoma važnih međunarodnih sajmova knjiga uz aktivno učešće više od 20 izdavača među kojima su: Službeni glasnik, Laguna, Vulkan, Prometej, Kreativni centar, Evro Đunti, Čarobna knjiga, Dereta, Agora, Pčelica, Partenon, Buk, Globosino Aleksandrija, Odiseja, Kairos, Akademska misao, Lom, Mali princ, CET, Portalibris, JRJ, Male majstorije i mnogi drugi. Udruženje izdavača i knjižara istaklo je da su koordinisani nastupi na međunarodnim sajmovima knjiga doprineli promovisanju srpskih književnih i naučnih dela i znatno olakšali njihov put do čitalaca u inostranstvu. Za razliku od prethodnih godina, koordinacija nastupa na najvažnijim svetskim književnim i izdavačkim manifestacijama podignuta je na viši nivo zahvaljujući saradnji između izvršnog realizatora nacionalnih nastupa, Narodne biblioteke Srbije i reprezentativnog Udruženja izdavača i knjižara Srbije koje je iskoristilo svoje članstvo u Evropskoj federaciji izdavača i Međunarodnoj asocijaciji izdavača za promovisanje srpskog izdavaštva i kulture.
Pročitajte još:Kraljevski red vitezova održao molitveni spomen Patrijarhu Pavlu(TREJLER) Dva dana, jedna noć
Sajmovi knjiga na kojima su učestvovali srpski izdavači obeleženi su i dobijanjem više nagrada. Izdavačka kuća Kreativni centar osvojila je na ovogodišnjem Franfurtskom sajmu knjiga nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Award - BELMA) za "Veseli vrtić“, radne listove namenjene predškolcima. U Moskvi su na Festivalu slovenskih knjiga četiri izdavača iz Srbije osvojila nagrade u konkurenciji 13 zemalja: Čarobna knjiga, Globosino Aleksnadrija, Evro Đunti i Kreativni centar. U Sarajevu je jedna od specijalnih nagrada žirija dodeljena Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i NBS "za koordinirani izdavački nastup“, dok je nagradu za najbolji prevod dobila Ana Jovanović, koja je za izdavačku kuću Laguna prevela sa kineskog roman nobelovca Mo Jana "Žabe“, navodi se u saopštenju Udruženja izdavača i knjižara Srbije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA