Najnovije

Konstitusano predsedništvo BiH

SARAJEVO - U BiH je danas konstituisan novi saziv Predsedništva, najvišeg državnog organa, posle izbora održanih 12. oktobra.
Bakir Izetbegović (Foto: JuTjub)

Bakir Izetbegović (Foto: JuTjub)

Članovi novog saziva su Bakir Izetbegović, koji je i do sada bio predsedavajući tog tela, Dragan Čović i Mladen Ivanić, koji su u Sarajevu položili i potpisali svečanu izjavu. Oni će dužnost kolektivnog šefa države obavljati naredne četiri godine. Izetbegović je bošnjački član Predsedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), Čović je hrvatski član i kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a Ivanić srpski član Predsedništva i kandidat opozicionog Saveza za promene u RS. Bošnjački, srpski i hrvatski član rotiraće se na poziciji predsedavajućeg svakih osam meseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH, a sada su se dogovorili da će predsedavanje novog saziva te institucije preuzeti Ivanić. Prema Ustavu, Predsedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, u kojem predstavnici tri naroda ravnopravno obavljaju vlast, i predstavlja suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je da koordiniše, odnosno usklađuje, rad BiH institucija i brani interese entiteta. Između ostalog, nadležno je za vođenje spoljne politike, imenovanje ambasadora, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključivanje međunarodnih ugovora kao i predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Saveta ministara BiH, piše agencija Fena.
Pročitajte još:Izetbegović: Dodik neprihvatljiv kao partnerDodik: SDS je sa partnerima krio da su probosanska koalicija
Inače, prvi saziv ovog tela je izabran 1996. godine, na prvim posleratnim izborima. Tada je za člana Predsedništva iz reda bošnjačkog naroda izabran Alija Izetbegović, iz reda srpskog naroda Momčilo Krajišnik, a iz hrvatskog naroda Krešimir Zubak. BiH je od tada imala ukupno 26 članova Predsedništva, s tim da su neki od njih na ovim funkcijama bili dva mandata. Tako je i sada Izetbegoviću i Čoviću ovo drugi mandat. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA