Najnovije

Narodna banka tvrdi da promene kursa ne utiču na budžet

BEOGRAD - Finansijski rezultat nije cilj poslovanja centralnih banaka niti može biti mera njenog uspeha, već je osnovni cilj monetarne politike postizanje i održavanje stabilnosti cena, kao i očuvanje finansijske stabilnosti, saopštila je Narodna banka Srbije.
Kurs i budžet u problemima (Foto: selectfactoring.co.uk)

Kurs i budžet u problemima (Foto: selectfactoring.co.uk)

Dobit ili gubitak od kursnih razlika, kako je navedeno, nemaju nikakvog uticaja na budžet i građane budući da su isključivo obračunske kategorije. "Ističemo da se gubitak koji NBS zabeleži pokriva iz budžeta Republike Srbije samo u slučaju da on premašuje iznos posebnih rezervi, koje trenutno višestruko premašuju nivo propisan zakonom i osnovnog kapitala NBS, što u 2013. godini nije slučaj, niti će to biti u narednim godinama", navodi se u saopštenju centralne banke. Povodom pisanja pojedinih medija, NBS podseća da je cilj monetarne politike definisan članom 3. Zakona o NBS, a to jeste postizanje i održavanje stabilnosti cena. Pored osnovnog cilja, NBS ima za cilj i očuvanje finansijske stabilnosti. NBS ističe da cilj monetarne politike, kao i njenog poslovanja nije ostvarivanje profita niti se NBS u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da ostvari profit. Kako je navedeno, to je svetski standard u centralnom bankarstvu - centralne banke su zakonom ovlašćene da koriste instrumente monetarne politike kako bi postigle i očuvale cenovnu i finansijsku stabilnost, dok je finansijski rezultat centralne banke posledica kretanja faktora van uticaja centralne banke i njenog operativnog poslovanja koji odražava korišćene instrumente monetarne politike. Nema primera nigde u svetu da je profit definisan kao cilj centralne banke, niti da se njena uspešnost ili neuspešnost meri ostvarenim dobitkom ili gubitkom. "Finansijski rezultat centralne banke posledica je brojnih faktora na koje centralna banka nema nikakvog uticaja, kao što je kretanje cena zlata, međuvalutnih odnosa, ali i cena hartija od vrednosti koje su deviznim rezervama, i ova kretanja mogu kreirati značajne obračunske dobitke i gubike koji se samo knjigovodstveno iskazuju bez efektuiranja na gotovinske tokove", navedeno je u saopštenju.
Pročitajte još:NBS: Prodato 60 miliona evra radi stabilizacije dinaraG20: Brizbejnski ekonomski akcioni plan – dobrobit za ceo svet!
O karakteru dobiti i gubitka od kursnih razlika svedoči i odredba člana 77. stav 6. Zakona o Narodnoj banci Srbije koja predviđa da se u budžet prenosi samo deo dobiti iz operativnog poslovanja, ali ne i od kursnih razlika, budući da takva dobit nije realna već obračunska kategorija, pa se kao takva i ne može preneti u budžet. Sa druge strane, operativni rezultat poslovanja centralne banke uslovljen je makroekonomskim kretanjima u kojima se sprovodi monetarna politika, budući da makroekonomski uslovi utiču na stepen restriktivnosti ili ekspanzivnosti monetarne politike i dominantno determinišu visinu referentne kamatne stope pojedinih centalnih banaka. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA