Najnovije

Škole u štrajku, sindikat i Ministarstvo „ratuju” podacima

Nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata od 10 odsto, prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama počeli su zakonski štrajk, tako što su časove skrati
Prosvetari štrajkuju (Foto: Jutjub printskrin)

Prosvetari štrajkuju (Foto: Jutjub printskrin)

O tome koliko je škola u štrajku, postoje oprečni podaci, jer sindikalisti tvrde da štrajkuje oko 70 odsto, dok je Ministarstvo prosvete saopštilo da su se časovi redovno odvijali u 65 procenata škola. Ministarstvo prosvete je prebrojalo da je u Srbiji u prepodnevnoj smeni redovno radilo 1.106 osnovnih i srednjih škola (63 odsto), dok se u 662 škole (37 procenata) nastava odvijala sa skraćenim časovima od 30 minuta. U Beogradu se redovna nastava u trajanju od 45 minuta izvodila u 79 odsto škola, tvrde u MP. U toku popodneva za naš list je rečeno da štrajkuje 35 odsto škola, još manje nego u prepodnevnoj smeni. „Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto”, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić. On je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo. „Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju”, dodao je Verbić u izjavi medijima. On je podsetio da je počelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama. Takođe, predstavnici sindikata biće u najkraćem mogućem roku uključeni u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Međutim, predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti Slobodan Brajković kaže za „Politiku” da su časovi skraćeni u 70 odsto od 1.400 škola, a da razlika u podacima između ministarstva i sindikata potiče odatle što ministarstvo obračunava i one škole sa jednim do pet đaka. – Ministarstvo računa i specijalne škole koje nikada ne štrajkuju, kao i one „patuljaste”,kojih ima oko 300. Ako njih ne računamo, naši podaci pokazuju da štrajkuje 70 odsto škola i to one velike – objašnjava Brajković. Podsetimo, štrajk su organizovali Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi zaposlenih u javnom sektoru, zatim potpisivanje novog kolektivnog ugovora, kao i da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.
Pročitajte još: Ruske novine: Vojna neutralnost Srbije je čudna
Reprezentativni sindikati traže i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je uputila i proglas javnosti i roditeljima, u kojima objašnjava razloge za štrajk i u kojem se navodi da prosvetni radnici ne žele da ih smatraju neprijateljima dece, da su i oni roditelji i da nagomilani problemi, a posebno korupcija, prete da uruše kompletan obrazovni sistem. Oni kažu i da je prosečna plata nastavnika 39.000 dinara i da će najavljenim smanjenjem biti još manja, dok su prosečne plate u javnom sektoru 70.000 dinara. Prema rečima portparola USPRS Jasne Janković, prosvetni radnici su potpuno svesni da je država u krizi, ali da očekuju ravnopravnost u podeli tog tereta. „Ono na čemu insistiramo to je da se ravnopravno podeli teret ekonomskih mera. Kada kažemo ravnopravno onda očekujemo od vlade da će biti Robin Hud i uzeti onima koji imaju mnogo, a ne onima koji nemaju ništa ili imaju malo. Kada se javni sektor uravnoteži, tek onda treba oduzimati plate, tek onda gledati da li će to biti 10, 12 ili 15 odsto, a ne ovako, da jednu profesorsku platu ima neko ko radi mnogo manje zahtevan posao sa srednjom školom u nekakvoj vladinoj agenciji i da onda i njemu i nama bude oduzeto isto”, rekla je Janković. Sindikati nastavljaju zakonski štrajk i očekuju da razgovaraju sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
 Sandra Gucijan
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA