Najnovije

Putin: Došlo je vreme da se otarasimo zavisnosti od dolara

MOSKVA - Došlo je vreme da se postepeno otarasimo zavisnosti od dolara, te pređemo na obračune u nacionalnim valutama, naročito u svetlu potpisanih s Kinom ugovora u vrednosti više stotin
Saradnja na najvišem nivou (Foto: JuTjub printskrin)

Saradnja na najvišem nivou (Foto: JuTjub printskrin)

Rusija i Kina su usmerene na širu upotrebu rublje i juana u uzajamnim obračunima, - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom nedavnog samita APES u Pekingu. Ruski lider je podsetio da se pogodbe za rublje i juane već ostvaruju.

Obračuni u nacionalnim valutama su perspektivni pravac naše saradnje. On će omogućiti širenje bilateralne trgovine i pružiti bitan uticaj na svetska tržišta – i finansijska, i energetska. Danas razmatramo varijantu ulaženja kineskih partnera u jednu od krupnih ekstraktivnih ruskih kompanija.

Reč je o preuzimanju od strane Kineske nacionalne naftogasne korporacije 10% udela u Vankorskom nalazištu. Taj naftogasni klaster na severu Sibira obuhvata 4 krupna nalazišta, čije se ukupne zalihe procenjuju od 500 mln tona nafte i gasnog kondenzata, a pored toga i 182 mlrd kubika gasa. Planira se godišnje vađenje od 50 mln tona do 2020. godine. Prema procenama stručnjaka Kineske nacionalne naftogasne korporacije, 10% Vankora će koštati otprilike 1,5 mlrd dolara, izgleda da će se to platiti u juanima.

Prema proceni Putina, prelaz Rusije i Kine na opširne obračune u nacionalnim valutama objektivno će voditi smanjenju uticaja američkog dolara, što nije loše za svetsku ekonomiju, uveren je potpredsednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzimatelja Aleksandar Muričev.

Pročitajte još:Zapad u panici: Rusija bi mogla da lansira lovca na satelite!

Došlo je vreme da se postepeno otarasimo zavisnosti od dolara, te pređemo na obračune u nacionalnim valutama, naročito u svetlu potpisanih s Kinom ugovora u vrednosti više stotina mlrd dolara. Distancirajući se od dolara, dajemo neki znak svetskom finansijskom tržištu da su naše valute spremne da pruže dolaru dostojnu konkurenciju.

Prema mišljenju šefa VTB Andreja Kostina, radi zaključivanja pogodaba u nacionalnim valutama Rusija i Kina imaju sve osnove, te su već blisi prelazu na takav sistem. U vezi sa time podsećamo da se već u toku nekoliko godina na Moskovskoj i Šangajskoj berzama održavaju trgovine u paru rublja-juan. Eksperti prognoziraju dalji rast obima trgovine u kineskim juanima na MMVB sve do 1,3-2 mlrd juana u toku narednih 6 meseci.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA