Najnovije

HRVATSKA: Tito je bio ruski agent

ZAGREB - Izvesni Marijan DŽon Markul iz Los Anđelesa je 1955. godine agentima FBI detaljno pričao o susretu s Titom, za kog je tvrdio da je ruski agent, piše zagrebački "Jutarnji list".
Tita mi! (Foto: JuTjub)

Tita mi! (Foto: JuTjub)

Osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine" Markul je, u razgovoru sa agentima FBI, izrazio zabrinutost oko pravog identiteta Josipa Broza Tita. Ovaj izveštaj se nalazi u jednom od stotina hiljada dokumenata sa kojih su američke vlasti nedavno skinule oznaku poverljivosti. Tamo piše: “Gospodin Markul smatra da osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine, kada pravi Tito nestaje u Rusiji.”
Pročitajte još:Mitropolit Amfilohije: Jadogora i jadogorci!
U dokumentu se navode informacije o samom Markulu, za kog se zna da je rođen 1909. godine u Livnu i da je postao američki državljanin 1944. godine. U SAD je emigrirao 1936, a učestvovao je i u Drugom svetskom ratu kao član američke vojske. U izveštaju piše da nije sigurno koliko su informacije koje on daje tačne, ali se navodi i njegova tvrdnja da je on “socijalista i da želi da pruži informacije koje bi mogle biti važne za bezbednost Sjedinjenih Država”. Markul je posetio Jugoslaviju 1953. godine i u dve odvojene prilike razgovarao sa Titom. Prilikom prve posete je primetio da Tito ima svih deset prstiju na rukama, pa dodaje kako pravi Tito nije imao kažiprst i srednji prst na levoj ruci. Takođe je primetio kako je Tito iz 1953. veoma obrazovan i da odlično svira klavir, što se nije podudaralo sa njegovim pređašnjim saznanjima o Brozu. Pravi Broz je bio visok oko 180 centimetara, piše Markul i navodi da je čovek sa kojim se sastao 1953. godine bio visok tek nekih 160 centimetara. Markul navodi i fizičke i karakterne razlike. On piše da je ovaj “novi” Tito pričao drugačije i imao blagi ruski naglasak, a govorio je mekim glasom, dok je onaj stari govorio drugačije, glasnije, oštrije i grublje. Markul je “starog” Tita upoznao 1928. godine u Jugoslaviji. Video se sa njim u Parizu 1935. ili 1936. godine. Bio je čvrsto ubeđen u to da je taj čovek pravi Josip Broz. Nakon sastanka sa “lažnim” Titom, Markul shvata da nije jedini koji sumnja u identitet Josipa Broza Tita. Markul odlazi za Zagreb u posetu svojoj sestri Ani, sa kojom deli svoje sumnje, nakon čega njen suprug, izvesni Boris Gorić potvrđuje da i on nije siguran u Titov identitet, kao i da je to stvar o kojoj se šuška širom Jugoslavije, navodi jutarnji.hr. Izvor: Pravda / Blic / Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA